Tady policie. Stůj, nebo tě kousnu

Policejní psi zasahují i několikrát do týdne. Jsou specialisty na pořádek, hledání lidí i výbušniny nebo drogy.

Takovou radost měl minulý týden zloděj z vydařené vloupačky. Nabral si všechno, co může prodat, a utíkal. Jenže než stihl utéct z hlídaného domu, spustil alarm. Policie byla na místě za chvíli a zloděj rychle vymýšlel, co udělat.
„Jé, díra do větrací šachty. Nasoukám se dovnitř, tam mě nikdo neobjeví,“ zaradoval se lupič a tělem zaplnil šachtu. Dlouho se ale ze svého nápadu neveselil. V díře zůstal jen chvilku, než zaslechl dýchání a pak pronikavý štěkot. Jeho skrýš objevil policejní pes, který do Velkých Hamrů dorazil společně s hlídkou.

Čtyřnozí specialisté

„Psy hodně využíváme na dohledávání věcí z trestné činnosti, vyhledávání osob, na akce, kde je potřeba udržet veřejný pořádek. Pokud se dějí výtržnosti, dva psovodi jsou i součástí pořádkové jednotky, která zasahuje například na fotbalových utkáních,“ vysvětlil Václav Mlejnek ze Skupiny základních kynologických činností Policie ČR v Jablonci. Tam pracuje osm služebních psů, z nichž jeden je specialistou na vyhledávání ohniska požáru. Další kynologové jsou v Liberci a mají například psy specialisty na vyhledávání drog a označení výbušnin. Větší část používaných psů jsou němečtí ovčáci. Ve službě jsou i belgický ovčák malinois a rotvajler. Jeden z posledních zásahů policejního psa se odehrál před pár dny v Liberci. Žena vyrušila v pravé poledne zloděje, který kradl v garáži jejího domu. Když před ní utíkal, poschovával si po cestě ukradené věci. Policejní pes, který na místo přijel společně s hlídkou, ale skrýš našel, a věci se tak vrátily zpátky majitelce. „K popisu pachatele víme, že to byl muž menšího vzrůstu, štíhlé postavy, s černými vlasy. Měl tmavé oblečení,“ uvedla mluvčí policie Ludmila Knopová. I když lupič o ukradené zboží přišel, stejně mu hrozí až dvouletý trest za krádež a porušování domovní svobody. Ve stejném období jiný služební pes vyčenichal v sousedním Jablonci pohřešovanou dívku. Ta se ztratila, nemohla trefit zpátky domů a plakala u školní budovy. Tam ji také pes našel.