Tajemství degustace

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Posuzování kvality vína je věc ošidná. Každý z nás má jinak nastavené chuťové a čichové buňky, na výsledný dojem navíc působí další faktory jako zvyky z rodiny, místo, kde víno pijeme, s kým tak činíme nebo jak se cítíme. Přesto jsou tu jistá pravidla.

Hodnocení vín vznikalo spontánně – nejdříve přímo u výrobců, kde se sešli sousedé a vzájemně si říkali, jak se komu víno povedlo. To známe i z domácích končin. Čistě lokální soutěže probíhají v každé druhé vinařské obci.

Zrod profesionála

Někteří lidé věděli o vínech přece jen víc, a tak vznikla profese degustátora. Jeho práce je velmi zodpovědná, vždyť každou vteřinu se otvírají tisíce láhví ve všech koutech světa včetně Číny nebo Indie. Celosvětová produkce vína se pohybuje kolem 270 milionů hektolitrů. I když neexistuje průměrná cena za litr, částka, kterou lidé na naší planetě prolijí hrdlem, je skutečně vysoká.

Jak se hodnotí?

Degustátoři zapojují všechny smysly. Zrakem se posuzují barva a čirost. Pak nastupuje vůně. Vinných aromat je řada a z jejich popisů se dají sepsat básně. V zásadě se hodnotí intenzita, čistota a harmonie. Největší důraz se klade na chuť. Zde se opět hodnotí intenzita, čistota, největší váhu má harmonie. Do této části hodnocení patří i perzistence neboli dochuť, u níž se cení její délka po polknutí doušku. Nakonec zbývá celkový dojem. Pokud víno získá 95–100 bodů, pak o něm hovoříme jako o mimořádném, s 90–95 body je vynikající, 85–89 označuje velmi dobré víno, 80–84 dobré, pod 80 bodů je již průměrné, pod 75 podprůměrné.

Ilustrační fotoIlustrační foto

Je nutné zdůraznit, že všechna hodnocení probíhají v přísné anonymitě. Láhve jsou zahaleny do černých látkových nebo papírových košilek, takže degustátor nemá možnost identifikovat výrobce. Významná hodnocení probíhají pod dohledem notáře. Milovníci vína i profesionálové pak sledují žebříčky hodnocených vín v ročenkách či prestižních časopisech.

Nepostradatelný průvodce

Pochopitelně i u nás vycházejí podobná periodika, k těm nejsledovanějším patří především WINE & Degustation. Právě kolektiv soustředěný kolem tohoto časopisu nyní předkládá konzumentům i profesionálům dosud postrádaného průvodce. Pětice doma i v zahraničí uznávaných degustátorů přechutnala přes 2200 vzorků a z nich zařadila do Průvodce nejlepšími víny ČR celkem 882, které dosáhly minimálně 80 bodů. Publikace současně seznamuje se 191 vinaři a vinařstvími Čech a Moravy.

Vyzkoušejte doporučená vína, a pokud budete mít náladu, tak si s přáteli anonymně nalijte dvě sklenky vína ze dvou různých láhví (stejné odrůdy a kategorie – tj. suché, polosuché, sladké, šumivé apod.) a pokuste se je ohodnotit!

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.