Talichův Beroun začal. Dnes hraje Janáčkovo trio

Festival klasické hudby Talichův Beroun je v plném proudu.

Sedmadvacátý ročník zahájil v úterý koncert Slovenského komorního orchestru Bohdana Warchala. „První a poslední koncert festivalu bývá obvykle vystoupením největších orchestrů. Ani menší hudební formace nejsou o nic méně zajímavé,“ uvedl Karel Abrahám, šéf odboru školství, kultrury a vnějších vztahů městského úřadu.
V úterý 13. října vystoupí v sále České pojišťovny Janáčkovo trio s klavíristkou Markétou Janáčkovou, houslistou Jiřím Pospíchalem a violoncelistou Markem Novákem. Zahrají skladby Jeana Philippa Rameau, Bohuslava Martinů a Bedřicha Smetany.
Václav Talich se narodil 28. května 1883 v Kroměříži a zemřel 16. března v Berouně, kde je také pochován. Byl jedním z nejvýznamnějších českých dirigentů dvacátého století. Stál v čele orchestru Národního divadla a České filharmonie, kterou podle odborníků pozvedl na světovou úroveň. V letech 1919 až 1950 vytvářel její repertoár a točil s ní gramofonové nahrávky. V roce 1946 založil legendární Český komorní orchestr. Dirigoval také ve Švédsku, Skotsku a na Slovensku. V roce 1957 ho tehdejší představitelé režimu jmenovali národním umělcem.
Pořadatelé Talichova Berouna v úterý uctili jeho památku pietním aktem na hřbitově. „Jako obvykle jsme položili květiny k hrobu Václava Talicha za sborového zpěvu berounského souboru Slavoš,“ řekl k události Abrahám.
Videozáznamy z Talichovy tvorby najdete pod celým jménem dirigenta například na www.youtube.com. Program festivalu je na radničním webu www.mesto-beroun.cz.