Telefónica bude s T-Mobilem sdílet mobilní sítě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Dva největší mobilní operátoři v Česku spojí od příštího roku své síly. Budou společně sdílet veškeré sítě pro klasické 2G mobilní volání i mobilní 3G internet. Zlepší tak pokrytí a dosáhnou výraznějších úspor.

Plánovaná dohoda nemá podle firem žádnou souvislost s novými technologiemi, ani s budoucími kmitočtovými příděly. Operátoři plánují uzavření smlouvy nejpozději do konce tohoto roku, aby mohli začít s plánovaným sdílením sítí v roce 2014.

„Uvažujeme o zachování osvědčeného modelu geografického rozdělení území České republiky na dvě části, v nichž by vždy jeden z operátorů zajišťoval provozování všech 2G a 3G vysílačů. Touto spoluprací nejen zlepšíme dostupnost služeb pro zákazníky, ale zároveň budeme schopni vypnout méně efektivní vysílače,“ uvedl generální ředitel T-Mobilu Milan Vašina.

„Se společností T-Mobile sdílíme část mobilní infrastruktury třetí generace již více než dva roky a díky této spolupráci nabízíme zákazníkům O2 lepší pokrytí a vyšší kvalitu služeb. Na základě této zkušenosti, stejně jako zkušeností v jiných zemích, se domníváme, že sdílení je klíčové pro budování sítí té nejvyšší kvality,“ dodal šéf Telefóniky Luis Malvido.

Tento měsíc se objevila informace, že Telefónica dokončuje podobnou dohodu o sdílení sítí s Vodafonem. „Aktuálně jednáme jen s T-Mobile,“ řekl mluvčí O2 Hany Farghali.

T-Mobile je s 5,7 milionu zákazníků jedničkou na tuzemském mobilním trhu. Telefónica má 5,1 milionu klientů. Třetí operátor, Vodafone, má okolo 3,4 milionu zákazníků.