Telefónice klesl zisk o třetinu, projevilo se snižování zaměstnanců

Telefónica

Telefónica Zdroj: E15

Telekomunikační firmě Telefónica klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o třetinu na 1,05 miliardy korun. Konsolidované provozní výnosy se snížily o čtyři procenta na 11,9 miliardy korun. Za poklesem zisku mimo jiné stojí vyšší náklady na restrukturalizaci zaúčtované v prvním čtvrtletí letošního roku. Snižování počtu zaměstnanců firmu letos stálo 354 milionů korun. Loňský zisk byl naopak jednorázově zvýšený prodejem 80procentního podílu v dceřiné společnosti Informační linky.

Podle analytiků výsledky mírně zaostaly za očekáváním trhu. Zatímco výnosy skončily na odhadované úrovni, čistý zisk byl o zhruba 130 milionů nižší, než očekávali. „Celkově hodnotíme výsledky mírně nepříznivě, ale výraznější negativní reakce trhu by měla být mírněna vysokým hrubým dividendovým výnosem 10,6 procenta, který si titul nese do 9. října,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

„Pokles provozního zisku OIBDA o 14 procent je důsledkem významného růstu restrukturalizačních nákladů, které se meziročně více než zdvojnásobily. Telefónica potvrdila výhled roku 2013, počítající s mírným poklesem marže,“ dodal analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Většina nových zákazníků přibyla na začátku roku

Počet mobilních zákazníků se meziročně zvýšil o 110 tisíc na 5,05 milionu, z toho 3,12 milionu jsou zákazníci s tarifem. Jejich počet stoupl o 1,4 procenta. Většina klientů přibyla od začátku letošního roku, kdy firma získala 78 700 nových uživatelů mobilních služeb. Podíl chytrých telefonů mezi uživateli stoupl během prvního čtvrtletí o dva procentní body na 29 procent.

V březnu firma se společností Tesco oznámila vznik nového virtuálního operátora Tesco Mobile. Nový virtuální operátor, který začne své služby nabízet v průběhu 2. čtvrtletí letošního roku, chce posílit konkurenční prostředí a rozšířit nabídku mobilních služeb na českém trhu.

Vývoj akcií Telefóniky CR za poslední rok

Vývoj akcií Telefóniky CR za poslední rokVývoj akcií Telefóniky CR za poslední rok | vrba@mf.cz

Pokrytí sítě LTE chce Telefónica i bez aukce

Společnost dále oznámila, že bude pokračovat v rozšiřování pokrytí sítě 4. generace LTE, a to bez ohledu na průběh připravované aukce frekvencí. Navrhované podmínky nové aukce, které počítají s vyčleněním frekvencí v pásmu 800 MHz pro nového operátora, považuje za diskriminační a podle svého vyjádření bude zvažovat i neúčast v aukci.

Investice od ledna do března meziročně klesly o desetinu na 875 milionů korun. Společnost plánuje letos investovat především do rozvoje nových technologií a sítí 4. generace LTE až šest miliard korun.