Telefony v roce 2019: 5,6 miliardy smartphonů, LTE pro 65 procent populace

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Množství aktivních chytrých mobilních telefonů se do roku 2019 ztrojnásobí na 5,6 miliardy zařízení. Celkový počet telefonů, tedy včetně těch bez operačního systému, dosáhne 9,3 miliardy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ericsson.

V současnosti chytré telefony reprezentují 25 až 30 procent všech mobilních připojení, jejich požívání ale rychle roste. V letošním třetím čtvrtletí tvořily 55 procent všech prodaných mobilních telefonů.

Ve střední a východní Evropě letos dosáhl celkový počet mobilních připojení 570 milionů. Podle odhadů Ericssonu by do roku 2019 mělo přibýt dalších 110 milionů, většinou prostřednictvím smartphonů.

„Zatímco dnes je ve střední Evropě většina mobilních zařízení, asi 70 procent, připojena přes GSM/EDGE, do roku 2019 bude přibližně stejný podíl zařízení připojených přes sítě 3G. LTE se podle odhadů bude na celkovém počtu připojení podílet ve střední a východní Evropě asi jednou šestinou,“ uvedl Jiří Rynt ze společnosti Ericsson Česká republika.

V roce 2019 bude podle studie 90 procent světové populace pokryto sítěmi třetí generace. Zhruba 65 procent populace bude moci využívat sítě čtvrté generace, tedy LTE.