Tématem veletrhu CeBIT je letos hlavně správa dat

Roboy. Co by to bylo za CeBIT, kdyby na něm chyběl robot. Tohle je Roboy, světově první prototyp  mělého humanoidního tvora.

Roboy. Co by to bylo za CeBIT, kdyby na něm chyběl robot. Tohle je Roboy, světově první prototyp mělého humanoidního tvora. Zdroj: Reuters

Dnes začíná veletrh CeBIT. Pokud se zájemci při listování jeho programem zdá, že proti předchozím letům podstatně přibylo odborných přednášek a konferencí, není to jen dojem. Pořadatelé největší světové přehlídky výpočetní techniky se rozhodli proměnit tradiční setkání nadšenců v prostor výhradně pro experty a obchodníky z oboru. Ten bude obnášet úctyhodných 1500 konferencí a přednášek.

Hlavním tématem letošního CeBIT je „datability“, jak organizátoři označují schopnost odpovědně zacházet s obrovským množstvím dat v kyberprostoru. V popředí zájmu tak stojí problém ochrany osobních dat, který vyvolala aféra kolem činnosti americké rozvědky NSA nebo globální hackerské útoky.

Tento ročník má ještě jeden primát. Poprvé od roku 2008 budou němečtí vystavovatelé tvořit méně než polovinu všech účastníků na veletrhu, když z hostitelské země pochází 45 procent firem zastoupených na CeBIT. Po Německu má druhou největší účast Čína s plnou pětistovkou vystavovatelů, následuje Británie se 130. Své stánky na CeBIT představí i 24 českých subjektů. Celkem to bude kolem 3400 podniků ze sedmdesáti zemí světa, mezi nimi i 300 nových inovativních firem.