Temná cesta do hlubin gangsterovy duše

Dennis Lehane

Dennis Lehane Zdroj: Profimedia.cz

Nakladatelství Paseka přichází s další kriminálkou zručného spisovatele Dennise Lehana. V knize Pod rouškou noci čtenář najde gangsterskou ságu z počátku minulého století.

V průběhu půl roku se českému čtenáři dostává do rukou další román Dennise Lehana (na snímku). V knize Pod rouškou noci se autor prozatím rozloučil s duem pátračů Kenzie a Gennarovou, stejně jako s detektivkou drsné školy. Místo toho se pustil do vyprávění gangsterské ságy, jejímž hrdinou je Joe Coughlin.

Na samém počátku je Joe řadový, skoro až tuctový gangster, který se v průběhu románu vypracuje na jednoho z předních představitelů mafiánské organizace. Čím víc Joe stoupá v hierarchii rodiny, tím víc se jeho charakter mění a propadá do temnoty. Díky tomu Pod rouškou noci není žánrově čistokrevná gangsterka, ale přibližuje se k noiru.
Joe je nucen se řídit pravidly gangsterského života a několikrát na vlastní kůži zakusí, že každé rozhodnutí, které učiní, vyvolá určitou reakci, za kterou musí zaplatit vlastní krví a kouskem duše.

Celý příběh Lehane zasadil do období prohibice a dalších historických událostí. V knize je znatelně cítit, že si autor dal se studováním reálií opravdu pečlivou práci. Atmosféra míst i doby začátku 20. století na vás bude dýchat doslova z každé strany. Všechno působí naprosto reálně a autenticky. Proto lze Pod rouškou noci číst nejen jako gangsterku/ noir, ale také jako historický román z období prohibice.

I přes změnu doby a hrdinů se však autor nevzdal prostředí svého rodného Bostonu, kde se odehrává první část románu. Četba se tak pro Lehaneovy fanoušky stává skutečným požitkem a nabízí zajímavé propojení s autorovými předchozími knihami.

Stejně jako Bostonu se však Lehane nezpronevěřil ani svému citu pro tvorbu živoucích charakterů, perfektních dialogů a především talentu vyprávět příběhy.

Pod rouškou noci pak navíc představuje autorovu stylisticky nejvybroušenější knihu, která jednoznačně ukazuje, v jak schopného vypravěče se Lehane vypracoval.

Dennis Lehane: Pod rouškou noci
Nakladatelství: Paseka, 2016
Překlad: David Petrů
Hodnocení: 80 %