Tesla pošle stovky baterií do zdevastovaného Portorika, mají nahradit zničenou elektrickou síť

Miliardář Elon Musk

Miliardář Elon Musk Zdroj: ČTK/EPA/Reu

Následky hurikánu Maria v Portoriku
Následky hurikánu Maria v Portoriku
Následky hurikánu Maria v Portoriku
Následky hurikánu Maria v Portoriku
Následky hurikánu Maria v Portoriku
8
Fotogalerie

Hurikánem zdevastovanému Portoriku pomůže technologický gigant Tesla. Společnost vizionáře Elona Muska se rozhodla, že do oblasti postižené jednou z nejsilnějších bouří v moderní historii země pošle stovky napájecích baterií. Ty mohou sehrát klíčovou roli během oprav zdevastované sítě elektrického vedení.

To se klikatí od pobřežních oblastí přes těžko přístupné hory. V některých případech bude potřeba k obnovení sítě využití i helikoptér. Právě během těchto operací budou systémy Tesly nejvíce potřeba. Její poslední napájecí baterie dosahují kapacity 13,5 kilowatthodin.

Baterie, které Tesla do oblasti vysílá, se mohou propojit se solárními panely - bude tak možné skladovat energii mimo jiné i pro regiony, kde bude obnovení sítě trvat až půl roku. Některé baterie už na ostrov dorazily, většina je teprve na cestě.

Hurikán Maria na cestě Atlantikem nejprve zdevastoval ostrovy Dominika a Guadeloupe, dvacátého září poté zpustošil Portoriko. Vedle kompletního vyřazení elektrické sítě z provozu způsobil i lokální záplavy. Značný problém dosud představují ztenčující se zásoby nafty.

Podívejte se, jak dnes vypadá Portoriko po řádění hurikánu Maria: