Test kaváren: Voňavá káva mezi regály starých knih

Posezení u stolečků mezi regály plnými knih nabízí originální holešovická kavárna.

Pár kroků od Veletržního paláce, na rohu ulic Janovského a Veletržní, už deset let vítá hosty podnik s neobvyklým názvem „Ouky Douky“. Za stylovou retro výlohou se skrývá příjemná kavárna s antikvariátem.

Ke stolku usedáme s baristou Adamem Dvořákem z Kávového klubu a vybíráme z nabídky vypsané na několika stránkách menu, svázaného v deskách z umělé kůže.

Lístek je v kavárně přátelštější k hladovcům než k milovníkům kávy. Zatímco nabídka nápojů je jen slovní, sendviče, tousty a saláty mají v menu malý obrázek.

Kromě nabídky klasických káv, je na lístku hned devět nápojů s nějakým alkoholem – od rumu, přes vodku po tequillu. Nechybí ani místní specialita káva Ouky Douky s medem a mlékem.

Posezení pod Palackým

Lístek nezapomíná ani na nabídku kubánských doutníků. Kavárna je ostatně na kuřáky připravená.

Kromě klasické kavárenské části s boxy, stolky a barem hosté vysedávají i v druhé nekuřácké místnosti v prostorách antikvariátu. Tam mohou usednout třeba ve společnosti sebraných spisů Františka Palackého nebo pod „Rudou poličkou“ s díly předlistopadové doby.

Na stůl před nás už sympatická obsluha pokládá espresso a cappuccino, kterou v horkém letním odpoledni doplňujeme o konvici s jedním z nabízených domácích ledových čajů.

Už první pohled na espresso Dvořáka nepotěšil. „Chybí sklenka s vodou a místo kávové lžičky jsem dostal čajovou,“ komentuje barista servírování.

Jeho první špatný dojem nevylepšil ani první doušek nápoje. „Má řídkou chuť a světlou pěnu. Asi bylo v kávovaru příliš dlouho,“ hodnotí Dvořák. Neobměkčila ho ani pozornost v podobě karamelové sušenky.

Mléko překrylo chuť kávy

O něco lepší bylo cappuccino. I když ho barista hodnotí jen jako průměrné.

Kávu v Ouky Douky vaří z průměrné průmyslové směsi společnosti Illy.

Dalším nápojem, který jsme v Ouky Douky vyzkoušeli, byla překapávaná káva. Tu nám servírka nabídla s mlékem, nebo bez, vybrali jsme s mlékem. Na stůl před nás tak přinesla velký šálek kávy s mlékem. „Není standardní dát tam mléko rovnou. Není pak poznat chuť nápoje,“ posteskl si Dvořák.

Ve špatných kavárnách totiž hrozí riziko, že když káva dlouho stojí v překapávači, může mít zbytečně hořkou chuť.

Čtvrtou kávou, kterou jsme v Ouky Douky ochutnali, bylo frappé. Mléko v nápoji překrylo chuť kávy, přesto byl studený nápoj v horkém letním dni příjemným osvěžením.

Doporučit lze i denní nabídku. Při jedné z návštěv jsme tu ochutnali i vynikající kulajdu, kterou v kavárně nabízí jako polední nabídku, stejně tak lze doporučit i bagety a sendviče.

Ouky Douky je příjemné místo k posezení jen s novinami nebo časopisem. Jen na té kávě podle baristy určitě je co zlepšit.