Test: před obchody chybí kolostavy

Kam postavit kolo? To řeší spousta cyklistů ve Strakonicích. Redaktorka Sedmičky si sama vyzkoušela, kde chybí kolostavy. Problém je hlavně před obchody a restauracemi.

Kola opřená o ploty a zdi, o výkladní stříně, o stromy nebo jen tak odložená v trávě. Tak to vypadá ve Strakonicích před obchody a restauracemi, kde scházejí kolostavy. Zjistily to redaktorky Sedmičky, když si projely město.

Kdo za to může? Často neinformovanost obchodníků a laxnost radnice.

„Já bych stojan před obchodem chtěl. Ale jsem tu v nájmu a prostor před prodejnou i chodník jsou města, takže nezáleží na mé vůli,“ říká Pavel Bajt z potravin Gastro v Bezděkovské ulici. Z chodníku už musel odstranit stojan s nabídkou ve tvaru písmene A, protože prý vadil chodcům a nevidomým .

Narozdíl od Budějovic je to zdarma

„Kdo chce mít před svým obchodem nebo provozovnou kolostav, musí o jeho umístění požádat majitele pozemku, což je v případě chodníků z devadesáti procent město,“ vysvětluje vedoucí městského odboru dopravy Václav Býček.

Vlastníci obchodů často nevědí, jaké mají možnosti. Obecně platí, že do pořízení kolostavu musí investovat sami. Narozdíl od Českých Budějovic však neplatí žádné poplatky. V krajském městě musí majitelé stojanů hradit magistrátu sto korun ročně, za těleso s reklamou dokonce pětinásobek. „Nevím, jaká v tomto směru platí pravidla,“ netají se Pavel Bajt.

A tak je ve Strakonicích možností, kam postavit bicykl, žalostně málo.
„Na nákupy si beru kolo, protože teď v létě je to mnohem rychlejší. Ale obchody, kde nejsou stojany, míjím,“ popisuje Pavlína Heinová ze Strakonic.

Nakupování není jednoduché ani v Coopu v Bezděkovské ulici. Stojan žádný a fasáda supermarketu ze skla. Cyklistům nezbývá než kolo opřít o dopravní značku.

Na strakonickém Velkém náměstí jsou stojany před Komerční bankou. „Pokud chci do obchodů, musím k nim jít pěšky,“ poznamenává Pavlína Heinová.

Problémy s koly jsou i před restauracemi a kavárnami. „Jezdím do hospody na kole. Pěšky je to daleko a na taxíka nemám,“ směje se muž s půllitrem piva u stánku na strakonickém Podskalí.

V parných dnech kola lemují také terasu restaurace U Papeže. Nejsou uzamčená a mohou lákat zloděje.

Dostatek kolostavů redaktorky Sedmičky zjistily u supermarketů, před většinou základních a středních škol a před veřejnými a sportovními zařízeními.