Thajská moderna v restauraci Farrango

Farrango

Farrango Zdroj: farrango

Jediné degustační menu široko rozkročené nad kulinárními velmocemi jihovýchodní Asie. Taková by mohla být jednoduchá charakteristika nové a velmi ambiciózní restaurace Farrango, která byla nedávno otevřena na Starém Městě a která chce nabízet kreativní variace na oblíbené asijské speciality pocházející především z thajské kuchyně.

Vstup je impozantní. Od první chvíle vás pohltí uhrančivé prostředí, které působí velmi příjemným, ale nikoli přeplácaným dojmem. V restauraci hraje krásná hudba, všude okolo stojí či visí desítky doplňků a artefaktů sladěných s mimořádným citem. Od první chvíle se tu prostě člověk cítí jako „doma v Bangkoku“, čemuž pomáhají i obrazy moderních thajských malířů, které nejsou stálou výzdobou, ale můžete si je zakoupit a odnést. A také jídlo je zde vnímáno jako malý umělecký skvost, se kterým se nejprve mazlíme očima.

Dokonalé thajské měšce

Zvlášť sestava předkrmů vypadá rozkošně. Na jednom talíře je trojkombinace zajímavě předvedených chuťovek. A krásně nejen vypadají, ale i chutnají. Zřejmě nejpůsobivější jsou thajské měšce plněné kořeněným vepřovým masem a citronovou trávou, výtečné jsou ovšem i tygří krevety v marinádě ze žlutého kari a koriandru, které se podávají vtipně zaklesnuté do sebe. Jejich maso je lahodné, křehké a mírně pálivé.

Když už jsme u pálivosti, na začátku se číšník zeptá, jaký stupeň pálivosti hostům vyhovuje, a podle toho kuchař jídla připraví, neboť většina hostů by s autentickou pálivostí thajských pokrmů měla pravděpodobně velké problémy. Přestože Farrango nabízí jen jeden degustační set, jídla jsou stále jiná, neboť každý týden se sestavuje nové menu. Pokud však nemáte čas nebo chuť absolvovat celou hostinu, můžete si objednat pokrmy z degustačního menu ve větších porcích také jednotlivě.

Až příliš velká klasika

Z hlavních jídel jsme vyzkoušeli krevety v červeném kari s grilovaným ananasem a jasmínovou rýží. Opět byly křehké a příjemně pálivé, ale je to taková thajská klasika, která byla zjevně zvolena na rozjezd restaurace. Osobně bych uvítal poněkud rafinovanější verzi, zvláště vzhledem k tomu, že tygří krevety se objevily také v předkrmech, a tudíž se opakují rychle po sobě.

Pokud má být degustační menu fúzované, musí každé jídlo posunout dál, nebo z dané kuchyně vybírat skutečně ty největší perly – skvělým příkladem podobné filozofie je geniální Sansho Paula Daye. Ale na pilování jídel při pravidelné obměně menu není čas, což je možná trochu škoda. Zastavení těsně pod vrcholem dokumentuje i další chod.

Kuřecí špíz satay s arašídovou omáčkou je sice oblíbenou a notoricky známou specialitou, i když je v provedení místního kuchaře šťavnatý a křupavý, navíc vtipně doprovázený okurkovým salátem s chilli, chtělo by to ještě o fous přidat, aby se dobré jídlo stalo nezapomenutelným.

Čarování s cenou

Také dezerty představují drobný zádrhel, protože ve Vietnamu či Thajsku klasické dezerty moc nefrčí a třeba slavné mango sticky rice není dezert, ale prostě malá svačina. A stejně tak puding z černé rýže nabízený ve Farrangu byl sice výtečný, ale na dezert příliš hutný a vydatný. První týdny ve Farrangu jsou tak trochu jako houpačka, kdy se skvělé momenty střídají s průměrem, o čemž svědčí i poněkud neuvážené a překvapivé čarování s cenami.

Čtěte také:

Za nedělním obědem na Kokořín

Za luxusním hovězím do Cantinetty

Lekce české moderny v Mlýnci

Cena za osmichodové degustační menu byla při otevření nastavena na 845 korun, po dvou týdnech se ovšem snížila, a to celkem výrazně na 645 korun (v páru navíc zaplatíte ještě o sto korun méně), což nevypadá moc důvěryhodně. Jako by si majitel pořádně nepromyslel byznysplán nebo se na chvilku zalekl prázdných prostorů restaurace. I tak ovšem majitelům držme palce, ať se Farrango chytí a rozjede, neboť zajímavých degustačních restaurací zaměřených na thajskou kuchyni není nikdy dost.

plus

Jídla jsou nádherně prezentovaná na luxusních talířích, což zvyšuje požitek z konzumace

minus

Obyčejné tyčinky na jedno použití se k podobnému podniku nehodí, zvláště vzhledem k tomu, že lepší tyčinky stojí v Thajsku jen pár bathů

Z nabídky:

Thajské měšce plněné vepřovým masem, krevety v červeném kari s grilovaným ananasem, kuřecí špíz s arašídovou omáčkou, kusy pravé svíčkové se zeleninou, černá lepkavá rýže s mangem a kokosem. Za osmichodové degustační menu zaplatíte 645 korun.

Kontakt:

Restaurace Farrango, Dušní 15, Praha 1, farrango.cz

Autor je publicista