Tikající hodiny krutě odměřují čas

Autor detektivních románů Jeffery Deaver

Autor detektivních románů Jeffery Deaver Zdroj: Profimedia.cz

Psychopat? Mstitel? Nájemný vrah? Kdo je jako hodinový strojek pedantsky precizním pachatelem záhadných vražd postrádajících motiv, jejichž jedinou spojitostí jsou tikající hodiny, které Hodinář nechává na místě činu?

Kvadruplegik Lincoln Rhyme, ochrnutý kriminalista na vozíčku, není o nic méně puntičkářský, přesto se mu pachatele stále nedaří dostihnout, zatímco jeho partnerka řeší méně důležitý případ, v němž se posléze objeví i širší až osobní souvislosti, jež se střetávají a zapadají do sebe jako ozubená kolečka hodin.

Americký autor detektivních románů Jeffery Deaver vnáší do klasické detektivky mnoho překvapivých prvků, které nemusejí být každému po chuti. Je vypočítavý a záludný jako Hodinář sám, v okamžiku, kdy už se domníváte, že je případ vyřešen, se situace znovu otočí, odkryjí se nové okolnosti a vše pokračuje zcela nepředpokládaným směrem. Deaver občas působí dojmem, že se čtenáři záměrně vysmívá a provokuje ho, v množství zvratů v ději se lze až ztrácet a vzhledem k detailním popisům, přehršli slov a počtu stránek může být až únavný.

Jeffery Deaver, HodinářJeffery Deaver, Hodinář

Každopádně kdo si v podobně vykalkulovaném stylu libuje, má zde možnost dosyta si užít jak textu, tak od samého počátku myšlenkových pochodů i akcí geniálního mozku Hodináře a navzdory svému hendikepu i neméně důvtipného detektiva.

Jeffery Deaver: Hodinář
Nakladatelství: Domino, 2015
Překlad: Jiří Kobělka
Hodnocení: 60 %