Tipy na víkend: Jindřichohradecké nebe zdobí historické větroně

první poválečný český větroň Z-24 Krajánek

první poválečný český větroň Z-24 Krajánek Zdroj: ctk

Orlík byl ve své době výkonným větroněm
historické i moderní  větroně v Jindřichově Hradci
větroň Šohaj byl dříve v našich aeroklubech rozšířený a velmi oblíbený
replika historického větroně Hol´s der Teufel
5
Fotogalerie
Na letišti v Jindřichově Hradci se až do neděle koná národní slet historických kluzáků a větroňů dřevěné konstrukce, který pořádá český Plachtařský Old Timer Klub. Na jindřichohradeckém nebi jsou tak k vidění unikátní bezmotorová letadla a jejich repliky. Některé stoje jsou starší než 60 let.

za kulturou

O víkendu se v Psychiatrické léčebně Bohnice bude již po jedenadvacáté konat populární festival Mezi ploty, na který přijede přes 80 předních divadelních a hudebních souborů. V hudební části vystoupí například Žlutý pes, Vypsaná fiXa, Kašpárek v rohlíku, Chinaski nebo The Plastic People of the Universe, ale i Marta Topferova, Gulo čar či Toxique. Příznivci divadla uvidí ukázky různorodých oblastí dramatického umění – jak činoherní představení Národního divadla, tak Besídku Divadla Sklep a vystoupení HaDivadla nebo Husy na provázku.

za pohybem

Po loňském premiérovém ročníku se do blízkosti hanácké metropole Olomouce v sobotu vrací závod RWE Cyklomaratontour 2012. Akce Okoloolomouce znovu nabídne pestrou trať, která dá zapomenout tomu, že Haná jsou jen samé roviny. Přibližně 35 kilometrů dlouhý okruh bude mít vše, co má závod horských kol mít – pojede se po širokých cestách, ale i úzkých pěšinkách. Hlavní novinkou v letošním ročníku Okoloolomouce je změna centra závodu; to bude v Dolanech na fotbalovém hřišti.