Tipy na víkend: Krypty pod Slavínem otevřou svá vrata

Častým a vděčným tématem Radimského obrazů je voda.

Častým a vděčným tématem Radimského obrazů je voda. Zdroj: Katerina Velcova

Sobotou začíná Vyšehradský advent, který nabídne desítky divadelních představení, koncerty, výtvarné dílny či staročeské pouťové atrakce. Akce potrvá do 18. prosince a její součástí by mělo být i mimořádné zpřístupnění krypty pod vyšehradským Slavínem, která je jinak nepřístupná. Na Slavíně jsou pohřbeny velké osobnosti českého kulturního a vědeckého života 19. a 20. století.

za kulturou

V Městské knihovně v Praze je už od konce října možné zhlédnout první monografickou retrospektivu Václava Radimského, předního českého krajináře přelomu 19. a 20. století.

Radimský žil od konce osmdesátých let 19. století ve Francii, od roku 1895 v Giverny u Vernonu, kde poznal Clauda Moneta. Pod jeho vlivem si osvojil impresionistickou malbu, a když se po první světové válce vrátil do Čech, své impresionistické vidění přenesl od Seiny k Labi a polabské krajině.

za pohybem

Univerzitní kampus v Brně – Bohunicích ožije v sobotu zumbou. Akci Zumba mega párty No. 3 pořádá taneční škola Dynamic, která zve na lekce od špičkových tanečníků, včetně hlavní hvězdy Dennise Thomsena z Dánska. Akce nabídne vedle dynamického pohybu i bohatý program: kadeřnickou show, líčení, výživové poradenství či jedinečnou projížď ku v Mini Cooperu.