Tipy na víkend: Umělecko-průmyslové muzeum vystavuje oblíbené „angličáky“

Angličáky Matchbox, ilustrační foto

Angličáky Matchbox, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Umělecko-průmyslové muzeum v Praze láká návštěvníky na výstavu Angličáky/Matchbox. Fenomén Matchbox se datuje od 50. let 20. století a zasáhl několik generací dětí i dospělých. Anglická firma Lesney začala vyrábět kovové miniaturní modely aut, strojů a různých hraček koncem 40. let.

V českém prostředí si tyto modely získaly velkou popularitu (o níž svědčí název „angličáky“, který se pro ně vžil) Výstava představuje bezmála patnáct set modelů od prvních hraček z přelomu čtyřicátých a padesátých let až po modely veteránů z nedávné doby.

za kulturou

K čtyřstému výročí úmrtí císaře Rudolfa II. připravila Národní galerie v Paláci Kinských výstavu grafického umění, které se úzce váže k působení tohoto císaře a jeho dvora. Ve 2. polovině 16. století dosáhla grafika díky zdokonaleným technikám mědirytu a leptu a díky několika významným umělcům vrcholu. Vystaveny jsou grafické listy a knihy od nejvýznamnějších autorů tzv. rudolfínského okruhu, jako byli Hednrick Goltzius, Aegidius Sadeler, Lucas Kilian, Jan Muller a další.

za pohybem

V pražském parku Stromovka Královská obora se v sobotu koná závod 2 míle s úsměvem Self-transcendence Race. Prezentace je v 8.35, start pak ve zvláštním čase 9.07! Startovné činí 20 korun, odměnou budou teplé lívance se skořicí pro každého. Běh je otevřeným závodem (děti do 12 let běží poloviční distanci 1,6 km), při kterém každý soutěží především sám se sebou, je určen pro všechny věkové kategorie, pro běžce pomalé i rychlé, zkušené, občasné i začínající – pro každého, kdo běhá pro radost.