Tipy na víkend: V Praze krátký film, v Plánici delší výlet

Zámecký resort Dětenice

Zámecký resort Dětenice Zdroj: Zamecky resort Detenice

Zámecký rezort Dětenice i v zimě vítá své návštěvníky. Je dobrým tipem pro rodinný výlet, protože v sobotu zde na turisty čeká baba jaga a v neděli zámkem provádí Šípková Růženka. V dětenickém areálu se naděluje i po Vánocích – každé dítě do 12 let má na zámek vstup zdarma, a to až do konce března. Rodinný výlet do Dětenic může korunovat občerstvení v oblíbené středověké krčmě.

za kulturou

Do neděle probíhá v pražském kině Světozor sedmý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který pořádají organizátoři MFF Karlovy Vary. Festival představuje v mezinárodní soutěži hrané filmy se stopáží do 25 minut vytvořené v uplynulých dvou letech a široký nesoutěžní program, mapující dění ve světové krátkometrážní kinematografii. Novinkou v letošním programu je sekce Delikatesy, která uvede slavné krátké filmy, jež tvoří zlatý fond krátkometrážní tvorby.

za pohybem

Kdo má chuť na společnou túru po západních Čechách, může se vydat na tradiční zimní pochod takzvanou Křižíkovou cestou z Plánice do Klatov, kterou v sobotu pořádá již osmým rokem Římskokatolická farnost a farní klub seniorů u svatého Blažeje v Plánici. Start je v 9.30 hodin od plánického kostela svatého Blažeje, předtím v devět hodin zde proběhne mše svatá. Trasa měří 17 km a pochod se koná za každého počasí.