Toyota posílí v Japonsku, chce udržet post světové jedničky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Japonská automobilka Toyota má v plánu zvýšit domácí výrobu automobilů v příštím půlroce o zhruba deset procent. Umožní jí to výrazné oslabení kurzu domácí měny v minulých měsících, napsal dnes japonský ekonomický list Nikkei.

Rekordní výrobu v domácích automobilkách plánuje japonská Toyota. Ta chce od dubna do září v Japonsku vyrobit asi 2,5 milionu vozů. Automobilka by tak překročila původní plán o 200 tisíc vozů. Firma chce využít slabého jenu, který výrazně podporuje export.

Kurz japonského jenu od konce loňského roku prudce klesá, což je důsledek nástupu vlády Šinzóa Abeho, která slíbila zasadit se o razantní uvolnění měnové politiky. Vůči dolaru ztratil jen v letošním roce téměř deset procent, což podstatně podpořilo japonský vývoz do Spojených států nebo na Blízký východ.

Toyota se ke zprávě agentury Reuters nevyjádřila. Společnost loni zvýšila celosvětový prodej o téměř 23 procent na rekordních 9,75 milionu vozů. Firma tak vystřídala v čele světového trhu amerického konkurenta General Motors.