Trampové a folkaři míří do Štoků, začíná Širák

Šťastný sedmý ročník Trampského širáku je pro milovníky trampské poetiky a folkové hudby příležitostí rozloučit se s odcházejícím létem. Kromě vystoupení stálic hudebního žánru (včetně bratří Nedvědů, Žalmana, Nezmarů či Druhé trávy) nabídne festival v Hanesově mlýně u Štoků také soutěže či projížďky na koni.

První písničky se rozezní v pátek 3. září v šest hodin večer, sobotní hudební program začíná už v poledne. „Letošní novinkou jsou mimo jiné slosovatelné vstupenky na sobotní program. Celkem máme přichystaných čtyřiačtyřicet cen, od elektrického kola přes spací pytle až po knížky, cédéčka nebo hasicí přístroje do auta,“ představil pořadatel Pavel „Sampaj“ Solar některé z cen. Na rozdíl od tomboly, do níž se kupují zvláštní losy – zde má šanci každý návštěvník.

Na festivalu bude moderovat Zdeněk Schwager a také Martina Solarová, od července manželka Pavla Solara. „Roli si vyzkoušela na minulém ročníku, a od té doby na sobě dál pracovala. Myslím, že jí to vedle profesionálního moderátora Zdeňka Schwagera půjde,“ komentoval pořadatel nový „rodinný rozměr“ Širáku.

Pro ty, kdo nechtějí přenocovat ve stanu nebo pod širákem, pojedou z Jihlavy a Havlíčkova Brodu a zpět autobusy. Jihlavané mohou nasednout na parkovišti mezi Billou a starou nemocnicí v pátek v 17.30, 18.30 a 19.30 a v sobotu v 11.30, 13.30 a 15.30.

Že je Trampský širák místem silných zážitků a nechybí ani jadrný humor, dokládá příspěvek uživatelky s přezdívkou Lajka na diskusním fóru festivalového webu: „Předloni jsem na Širáku přišla do jiného stavu s jedním „mlsným“ trempířem, kterého jsem od té doby neviděla. Určitě letos přijedu i s malým. Třeba bude chtít jeho tatínek poznat svého krásného modrookého syna.“