Tramvaj přilákala nové zájemce do armády

Náborová tramvaj v Liberci armádě zajistila dvacet osm nových vojáků.

České armádě se za rok provozu speciální náborové tramvaje v ulicích Liberce podařilo získat dvacet osm nových vojáků, kteří uspěli u přijímacího řízení a při psychotestech a zdravotních testech. V Liberci se za poslední rok hlásilo do armády téměř 400 lidí, přičemž přes šedesát procent zájemců uvedlo, že jejich rozhodnutí stát se vojákem z povolání ovlivnila právě speciální náborová tramvaj, řekli Jan Pejšek a Lenka Zapletalová z ministerstva obrany.
Tramvaj pomalovaná vojenskými motivy je mimo jiné zaujala technologií bluetooth, díky níž mohla rozesílat propagační materiály v okruhu 100 metrů kolem sebe. Majitelé mobilních telefonů se zapnutou funkcí bluetooth si tak v blízkosti tramvaje mohli stáhnout tapety na mobil, obrázky nebo reklamní armádní spot, jehož autorem je režisér Filip Renč.
Roční provoz tramvaje armádu stál asi 200 tisíc korun. Smlouvu na její provoz uzavřela armáda s dopravním podnikem původně na dobu jednoho roku. Ačkoli tato doba již uplynula, jezdí podle Zapletalové tramvaj městem dál. Nasazení tohoto netradičního prostředku v jiných městech ČR se v současnosti neplánuje, dodala Zapletalová.