Trend v českých firmách: méně služebních cest, více videokonferencí

ilustrační foto

ilustrační foto

Tuzemské firmy stále více šetří na služebních cestách. Nahrazují je využíváním videokonferencí. Loni zástupci firem vyrazili na necelých 480 tisíc služebních cest do ciziny, což je o 80 tisíc meziročně méně. Současně to jsou nejnižší čísla za posledních nejméně deset let a klesající trend pokračuje letos, vyplývá z údajů ČSÚ a společnosti Audiopro.

Firmy díky videokonferencím ušetří nejen přímé náklady na cestování a ubytování, ale i čas svých zaměstnanců z vrcholového managementu, kteří do zahraničí cestují nejčastěji.

„Využití videokonferencí znamená úspory nejen pro firmy, které tímto způsobem komunikují se zahraničními mateřskými firmami či obchodními partnery,“ uvedl Lumír Kulda z Audiopro. O koupi vybavení pro videokonference uvažuje každá třetí firma v Česku, mezi zájemci narůstá počet středních a malých firem.

Pořízení videokonference je podle ředitele společnosti CNC Praha Patricka Korže investice, která musí zapadnout do systému organizace a teprve poté přinese značné úspory. „Nárůst podílů menších organizací na celkovém počtu používaných videokonferenčních zařízení překračuje 200 procent a stále roste,“ dodal.

CNC kvůli velkému růstu zájmu o profesionální videokonference mezi malými a střednými organizacemi nedávno zřídila novou informační telefonní linku, kde poskytuje konzultace.

Videokonference ušetří dva měsíce času ročně