Tříakordové boogie Status Quo roztancovalo libereckou halu

Aréna skandovala anglickým Status Quo.

Mnohými hudebními kritiky často zesměšňované a množstvím příznivců stále uznávané tříakordové boogie britské skupiny Status Quo roztancovalo libereckou Tipsport Arenu. Kapela působící na hudební scéně již přes čtyři desítky let zhruba ze dvou třetin zaplněné hale podle předpokladů zahrála své největší hity.

Pětice Status Quo dorazila na pódium přesně ve 21:00 a ihned rozvlnila davy fanoušků chytlavým hitem Caroline. Energická show mladistvě vyhlížejících hudebníků trvala zhruba 90 minut. Z jeviště s řadou bílých zesilovačů a třemi projekčními plány se po klávesovém intru na přítomné valil jeden rockenrolový hit za druhým.

„V Liberci určitě zazní všechny osvědčené hity. Proto taky přijedeme. Bylo by hloupé hrát něco, co lidé neznají,“ prohlásil před koncertem pro rockový magazín Spark kytarista a zpěvák Francis Rossi. A dramaturgie vystoupení tomu odpovídala. Pamětníci v hledišti spokojeně podupávali například při skladbě Mean Girl, kterou u nás kdysi Jiří Schelinger přezpíval pod názvem Miminko. Zazněla i nečekaně melodická píseň Living On An Island, se kterou se před lety kapela u skalních příznivců setkala s nepochopením.

Překvapení vyvolalo zařazení prvního hitu Status Quo Pictures Of Matchstick Men doprovázeného psychedelickou grafikou na projekčních plochách. Nejúspěšnější a v rádiích stále hranou píseň In The Army Now si z části lidé zazpívali s kapelou a v průběhu skladby se blýskl bubenickým sólem Matt Letley.

Koncert vyvrcholil nejznámějšími skladbami jakými jsou Down Down, Roll Over Lay Down či Rockin' All Over The World. „Když jsem dnes v rádiu slyšel pecku Whatever You Want, doufal jsem, že se jí večer dočkám, a stalo se!“ pochvaloval si jeden z návštěvníků.

Spokojené publikum si vytleskalo přídavek, v němž mimo jiné zazněla také další oblíbená skladba Paper Plane.

Na rozdíl od koncertů na německé části turné s názvem 40 Years Of Hits nebyla předkapelou americká skupina Kansas, ale tuzemský Walda Gang hrající rockové verze country a folkových písní včetně hitů Waldemara Matušky.

Počátky skupiny Status Quo se datují do roku 1962, kdy spolužáci Francis Rossi a Alan Lancaster založili kapelu s názvem The Scorpions. Po několika změnách v sestavě skupiny i v jejím názvu se roku 1967 hudebníci představili jako The Status Quo. Současnými členy kapely jsou Francis Rossi (zpěv, hlavní kytarista), Rick Parfitt (zpěv, kytara), Andy Bown (klávesy, kytara, zpěv, harmonika), John „Rhino“ Edwards (baskytara, zpěv) a Matt Letley (bicí, perkuse).

Skupina vydala na tři desítky alb a přes 70 singlů, z nichž se 22 umístilo v Top Ten britského žebříčku. Zatím poslední studiové album In Search of the Fourth Chord vydali v roce 2007. O rok později vyšel 75. singl s názvem It's Christmas Time, který dosáhl na 40. příčku britského žebříčku singlů. V České republice, kde měli zejména v 80. letech hodně fanoušků, se Status Quo poprvé představili v roce 1995 na brněnském velodromu.