Třicet let vězení hrozí muži za softwarové zločiny

software

software

Ve Spojených státech obžalovali Alžířana kvůli vývoji a prodeji softwaru SpyEye, s jehož pomocí podle úřadů zmizely z bankovních účtů miliony dolarů. Na svých internetových stránkách o tom informoval list The Financial Times.

Čtyřiadvacetiletý Alžířan byl zatčen v lednu na letišti v Thajsku. V USA ho obvinili ho ze spiknutí a telefonních a počítačových podvodů. Nyní mu hrozí až 30 let vězení a pokuta 14 milionů dolarů (274 milionů korun).

Alžířan se svým společníkem údajně vyvinul program SpyEye a v letech 2009 až 2011 jej prodával prostřednictvím internetu. Podle prokuratury nemá tento případ žádné spojení s terorismem či hackerskou skupinou Anonymous, ale jde v něm pouze o „osobní zisk a krádež peněz“.

Program SpyEye umožňoval získávat z cizích počítačů hesla a další důvěrné informace. Jeho autor jej podle obžaloby sám používal a současně jej nabízel k prodej prostřednictvím videa na internetové službě YouTube.

Již v lednu byly ve Spojených státech obviněny tři osoby z Rumunska, Lotyšska a Ruska z vytvoření a prodeje počítačového viru, který byl podobně jako SpyEye využit ke krádeži desítek milionů dolarů z bankovních účtů, připomněl list Financial Times.