Tryskomuž přeletěl Alpy spolu s dvojicí albatrosů

(VIDEO) Nejblíže splnění „létacího snu“, tedy poletování vzduchem jen tak s rozpaženýma rukama, bez rozlehlého létajícího aparátu, je zřejmě Švýcar Yves Rossy, přezdívaný „Jetman“. Ani on sice nelátá jen s rozpřaženými pažemi, ale na zádech má připevněné jen malé trojúhelníkové křídlo poháněné nevelkými turbínami. Jetmanův poslední bláznivý kousek byl přelet Alp, navíc ve spořádané formaci se dvěma letouny Albatros.

Yves Rossy má evidentně cit pro proudové létání, sám stíhačky pilotoval 17 let. Vojenské létání však již pověsil na hřebík a naopak z něho sundal „na míru ušitý“ oblek s tryskovými křídly. Ta mají rozpětí jen dva metry a váží 55 kilogramů (jsou o něco těžší než jednoduchý závěsný kluzák) Čtyři tryskové motory mohou ale do povětří dobře oblečenénu Rossymu udělit rychlost kolem 200 kilometrů za hodinu.

Jetman se svým tryskovým oblečkem už například přeletěl za necelých 13 minut kanál La Manche, za osm minut se přenesl přes americký Grand Canyon za osm minut. Yves Rossy dokáže bez problémů držet formaci s duem cvičných alabtrosů

Rossyho proudový oblek přesto není plnohodnotným létajícím aparátem, protože odvážlivec se nejprve musí nechat vynést do výšky jiným letadlem, helikoptérou nebo balónem, a teprve odtud se vrhá do prostoru. Také nepřistává na břicho, ani nemá kapesní vysouvací podvozek, protože při tak malé nosné ploše a absenci vztlakových klapek by se zemí setkal prakticky v letové rychlosti. A takový adrenalinový zážitek nemá zapotřebí ani Yves Rossy. Přistává tedy na padáku a křídlo v té chvíli trochu připomíná šosy dirigentského fraku.