Tržby operátorů loni klesly o devět procent na 106 miliard

Start digitálního televizního vysílání druhé generace ve standardu DVB-T2 je nutný. Bez něj se už vysílací byznys nemá kam posunout.

Start digitálního televizního vysílání druhé generace ve standardu DVB-T2 je nutný. Bez něj se už vysílací byznys nemá kam posunout. Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Telekomunikačním firmám v Česku loni klesly tržby o devět procent na 106 miliard korun. Nejvíc ztratili mobilní operátoři. Vyplývá to z návrhu Strategie správy rádiového spektra, který po vypořádání připomínek dokončil Český telekomunikační úřad.

Tržby z mobilních služeb se loni snížily o zhruba osm miliard korun na 59 miliard. Z toho 90 procent tvořily maloobchodní tržby. Příjmy z pevných linek včetně kabelových sítí klesly zhruba o jednu miliardu na 42 miliard korun. Zbytek tvořily příjmy z šíření rozhlasového a televizního vysílání.

Telekomunikační firmy loni investovaly 14,2 miliardy korun, což je o pět procent více než v roce 2012.

Strategie správy rádiového spektra má přispět k tomu, aby Česká republika měla v budoucnosti kvalitní infrastrukturu pro rychlý internet. Mezi hlavní součásti dokumentu patří opatření směřující k podpoře a rozvoji vysokorychlostního přístupu k internetu, včetně dalších aplikací poskytovaných vysokorychlostními sítěmi.

Se správou spektra souvisí i chystaná analýza poplatků za kmitočty. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) má materiál v nejbližší době předložit vládě.