Tůma: Věřím, že extraligu udržíme

Trenéra ostravských volejbalistek Leopolda Tůmu mrzí odchod blokařky Jany Šímové.

Až ve čtvrtém zápase volejbalové extraligy žen prohrály hráčky Mittalu Ostrava. A i v posledním zápase s favoritem soutěže Olymp Praha držely krok. Se zkušenějším týmem prohrály Ostravanky 1:3, i tak je ale kouč Mittalu Leopold Tůma s dosavadním průběhem extraligy spokojen.

První prohra přišla až ve čtvrtém kole. Jste asi spokojen s tím, jak jste vstoupili do extraligy?
Spokojeni jsme nadmíru. V prvních třech kolech jsme narazili na soupeřky, které by měly mít zhruba stejnou výkonnost jako my a uspěli jsme. (Liberec, Přerov, juniorky ČR).

V posledním utkání jste prohráli na Olympu 3:1. Nedalo se i z Prahy odjíždět s úsměvem?
Určitě dalo. Domácím jsme se vyrovnali. Akorát jsme udělali více chyb než Olymp. První set se nám podařil vyhrát. V druhém na okamžik přišla ztráta koncentrace a soupeř vyrovnal. Třetí sadu jsme začali velice dobře. Vedli jsme už 5:O, ale od té doby jsme nemohli přehodit síť. No a čtvrtá sada to byl boj, ve kterém rozhodla zkušenost Olympu. Navzdory porážce jsem holky pochválil za bojovnost a určitě máme na čem stavět.

Před začátkem soutěže vám odešly čtyři hráčky. Byl to asi velký zásah do sestavy. Orlovská, Mazurová i Kanovská jsou velice dobré hráčky. Ale nejvíce mě mrzí odchod blokařky Šímové. To je velká ztráta. Snažili jsme se s Janou ještě dohodnout, ale dala přednost lepším podmínkám, tak jako i ostatní hráčky. Musíme se s tím vyrovnat.

Do Ostravy naopak nikdo nepřišel. Proč?
Především z finančních důvodů. Budeme sázet na naše mladé odchovankyně, které jsou šikovné. A když je bude kočírovat zatím výborná Romana Elblová, tak nemám obavy.

Zmínil jste problém s financema. Je oddíl na sezonu zajištěn?
Tak to se vůbec nebojím. Myslím, že kdyby jsme nebyli zajištěni na celou sezonu, určitě bychom se do extraligy nepouštěli.

Vyhlásili jste hlavně udržet extraligu. Není to málo?
To hlavně ovlivnilo odchod těch zkušených holek. My jsme kádr doplnili o nadějné mladé hráčky, které nemají mnoho zkušeností s extraligou, ale věřím, že ligu udržíme.

Koho pasujete do role favorita extraligy?
Na špici se, podle mě, budou pohybovat tři týmy. Prostějov, Olymp a Olomouc.

Ve čtvrtek vás čeká nováček ze Šternberka. To by měl být znovu soupeř na vaší úrovni.
Je to tak. Nic ale nesmíme podcenit. V tomhle zápase chci zvítězit. Ale to vlastně pokažé, jinak by to nemělo smysl hrát.