Tváře žen vykresluje ohněm

Výtvarník Svatopluk Klimeš se zapsal do povědomí veřejnosti mimo jiné jako muž, který maluje ohněm.

Z této škatulky nevybočuje ani jeho výstava v Západočeské galerii, ve výstavní síni „13“, nazvaná Evropanky. Jde o neuzavřený cyklus propalovaných kreseb, jenž vzniká od roku 2001.

„Nejde v žádném případě o etnoportréty, které by měly zachytit typické rysy žen té či oné národnosti. Jedná se o portréty konkrétních žen, což je podtrženo i uvedením jejich křestního jména a data a místa narození,“ zdůrazňuje kurátorka výstavy Marcela Štýbrová.

Portréty žen z různých koutů Evropy vznikají vlastně náhodou. První byla Němka Klaudie. „Když mě nějaká žena zaujme, požádám ji, zda bych si ji mohl vyfotit. Podle snímku pak vytvářím perforovaný olej na plátně,“ prozrazuje vznik obrazů Svatopluk Klimeš a naznačuje tak, že každý v sobě skrývá určitý příběh svého zrodu.

Tu jde o ženu, kterou potkal na schodech Eiffelovky, jindy o turistku z lesa: „V lese na borůvkách jsem potkal jednu, kterou jsem si také fotil. Chtěla ode mne obraz koupit, ale nevím, jestli bych byl vůbec ochoten ho prodat,“ říká autor a dodává, že mu v kolekci Evropanek například stále schází Angličanka. „Nebyla chvíle,“ vysvětluje s úsměvem. Kromě pětadvaceti propalovaných obrazů a fotografií a jednoho světelného objektu vystavuje Svatopluk Klimeš ve „13“ také zvláštní kouřové kresby - portréty a akty.

Vznik těchto dílek je obzvlášť náročný: je omezen na tři zápalky. Evropanky Svatopluka Klimeše si můžete ve výstavní síni „13“ prohlédnout do 5. července.