Twitter za čtvrtletí prodělal 175 milionů dolarů, zklamal i výhled tržeb

Twitter (ilustrační foto)

Twitter (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: trekkdyandy via Flickr

Příjmy americké internetové společnosti Twitter ve třetím čtvrtletí překonaly očekávání. Firma však vykázala ztrátu a investory zklamal výhled tržeb na čtvrté čtvrtletí. Akcie firmy tak reagovaly na zprávu poklesem až o devět procent.

Twitter oznámil, že jeho ztráta ve čtvrtletí podle amerických účetních standardů GAAP stoupla na 175,5 milionu USD (3,8 miliardy Kč) z loňských 64,6 miliardy USD. Údaj zahrnuje mimořádné výdaje 170 milionů USD na akciové kompenzace. Ztráta na akcii se však snížila na 29 centů z loňských 48 centů.

Příjmy se ve čtvrtletí více než zdvojnásobily na 361 milionů USD z loňských 168,6 milionu USD. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters čekali příjmy 351,4 milionu USD. Příjmy z reklamy stouply o 109 procent na 320 milionů USD. Příjmy z mobilní reklamy vzrostly o 85 procent. Příjmy ze zahraničí se zvýšily o 176 procent a na celkových příjmech se podílely 34 procenty, uvedla firma.

Twitter rovněž upozornil, že počet aktivních uživatelů meziročně stoupl o 23 procent na 284 milionů měsíce. Údaj o aktivních uživatelích je důležitým ukazatelem pro investory. Počet shlédnutí, které měří zapojení uživatelů, však klesl, a to globálně i v USA.

Vývoj akcií Twitteru od začátku roku:akcie Twitteruakcie Twitteru | Yahoo Finance

Twitter současně oznámil, že v posledních třech měsících roku čeká příjmy v rozmezí 440 milionů až 450 milionů USD. Analytici čekají příjmy 448,8 milionu USD.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. Twitter loni na podzim vstoupil na burzu, kde jeho akcie díky poptávce investorů rostly a v prosinci stouply na rekordní cenu 74,73 USD.

Poté ale začaly prudce klesat kvůli obavám, že firma neroste dostatečně rychle na to, aby bylo její ohodnocení na trhu odůvodněné. Dnes akcie v New Yorku uzavřely na hodnotě 48,56 dolaru a po zveřejnění výsledkové zprávy dále klesají.