Týraného ovčáka Maxe úřad odebral majiteli

Belgický ovčák může do náhradní péče, jeho majitele policie obvinila.

Městský úřad pro Prahu 9 dnes rozhodl o tom, že týraný belgický ovčák, kterého majitel poslední květnový den ve Vysočanech málem zabil ranami kladivem do hlavy, se už do jeho péče nevrátí.

„Zvíře už zpátky nedostane. Rozhodli jsme o trvalém umístění týraného psa v útulku. Teď už je na jeho pracovnících, zda a kdy ho umístí do náhradní péče,“ uvedla dnes Jiřina Šípková z odboru životního prostředí Prahy 9.

Úředníci chtějí na návrh městské veterinární správy majiteli uložit také pokutu. S její výší čekají, až pracovníci psího útulku v Troji, kde o belgického ovčáka Maxe pečují, vyčíslí náklady.

Bezprostředně po činu útočník putoval do psychiatrické léčebny v Bohnicích, ale duševní chorobu psychiatrické posudky zřejmě nepotvrdily. Policie majitele před dvěma týdny obvinila z týrání a hrozí mu až dva roky.

„Vyšetřovatel ještě čeká na závěrečnou lékařskou zprávu z psychiatrické léčeny,“ uvedla dnes policejní mluvčí Jana Rösslerová.

Případ osmiletého Maxe vzbudil vlnu solidarity, o psa se vzápětí přihlásily bezmála dvě stovky zájemců. Zatím se však stále ze svých zranění zotavuje v psím útulku.