U Cedru? To jsou desítky pestrých předkrmů

Libanonská kuchyně je chuťově barvitá a vyznačuje se pestrou nabídkou různých předkrmů.

Libanonská restaurace U Cedru je v ulici Národní obrany, nedaleko Vítězného náměstí. Asi třetinu podniku pro zhruba třicet hostů zabírá impozantní bar.

Libanonská kuchyně se vyznačuje časově náročným stolováním. Nabízí desítky předkrmů. Hlavní chod tak může přijít na řadu třeba až za dvě hodiny. „Blízký Východ je typický tím, že se objedná více předkrmů a hosté navzájem ochutnávají,“ řekl kulinářský expert Jakub Řičica.

Testovací tým týdeníku Sedmička si objednal kombinaci pěti předkrmů: Tabbouleh, čili petrželový salát s trochou kuskusu, rajčaty, zakápnutý olivovou šťávou (95 Kč). Hommos, což je kaše z římského hrachu dochucená olejem ze sezamových semínek (80 Kč). Baba Ghannouj (90 Kč) připomínající hommos, ale využívající oloupaný lilek, který se ugriluje a poté rozetře do pasty; díky grilu má jedinečný kouřový nádech. Zapečený halloumi sýr v klasickém libanonském chlebu (95 Kč) a pro osvěžení salát kabis, neboli zeleninu nakládanou v kyselém nálevu s olivami.

„V detailech bych mohl s něčím nesouhlasit, ale z celkového pohledu se s obšírnou objednávkou vyrovnali dobře, vše bylo výborné,“ uvedl Řičica.

Hlavním chodem byla jehněčí kafta (265 Kč), tedy kořeněná směs mletého jehněčího masa s bylinkami připravená na otevřeném ohni. „Díky ohni má jedinečnou chuťovou patinu. Tohle jídlo opravdu umí. Zcela bez výhrad,“ řekl Řičica.

Na závěr si dal tým sladký rýžový dezert knaffe. „Naprosto vynikající. Chuťově jedinečný v tom, že je zakapaný vodou z růží,“ dodal Jakub Řičica.