U nádraží vznikne terminál

Okolí pardubického nádraží čekají změny. Má tam vzniknout moderní dopravní terminál a zmizet rušná ulice.

Dvanáct let čekali Pardubičané na nový územní plán. Klíčový dokument pro rozvoj města je konečně schválený. Pardubice se tak mohou dočkat obchvatů i nového dopravního terminálu před nádražím.
Pro lidi je místo před nádražím uzlovým bodem města. Setkávají se zde vlakové a autobusové linky, MHD a navíc kolem nádraží vede dopravní tepna, včetně kamionové dopravy. „Z hlediska dopravy je tento prostor zcela nevyhovující. Nový územní plán proto mění trasu hlavního tahu a posouvá ho za lihovar. Přes současné autobusové nádraží prochází mezi obchodními centry OBI a Albertem a napojuje se na křižovatku U Trojice,“ vysvětluje hlavní architektka města Pardubice Petra Nacu. Přeložení silnice zruší současné autobusové nádraží.
Uvolní se ale rozlehlý prostor před nádražím. Vzniknout by zde měl nový moderní dopravní terminál, který by vytvořil vazbu mezi vlakovým a autobusovým nádražím a linkami MHD.
„Máme obrovskou výhodu v umístění vlakového nádraží, které není napasované v zástavbě. Prostor je řešen velkoryse, člověk se tam může nadechnout. Tato část města ale musí být reprezentativní, abychom mohli být na město pyšní,“ myslí si architekt Aleš Klose.
Jak bude prostor před pardubickým nádražím nakonec vypadat, naznačí studie, kterou si město nechá zpracovat.