U svatého Tomáše, značka Monastery

Šmrnc. Zdařilý interiér se vymyká klasickému pojetí hotelových restaurací

Šmrnc. Zdařilý interiér se vymyká klasickému pojetí hotelových restaurací Zdroj: augustine hotel prague

Začněme malým historickým exkurzem. Malostranský klášter augustiniánů začal vařit slavné černé pivo již v roce 1352. Oblíbený mok se v podzemí kláštera připravoval dlouhých šest století a vaření piva skončilo až po komunistickém převratu. Slavná hospoda U svatého Tomáše zde naštěstí zůstala dál, ale černé pivo už se vozilo z Braníka.

Před pár lety se situace znovu změnila – prostory kláštera prošly nákladnou (a velmi zdařilou) rekonstrukcí a proměnily se v luxusní hotel The Augustine. A společně s ním byla otevřena restaurace Monastery, kterou několik gurmetů brzy zařadilo do pražské top desítky.

Lahodná kachní jatýrka

Na první pohled je interiér poněkud nezvyklý, ale má šmrnc a nevypadá to tu jako v hotelové restauraci, což je hlavně pro Pražany důležité. Také jídelní lístek je jakýmsi kompromisem, jenž má uspokojit domácí i zahraniční návštěvníky. Zatímco pro Čechy, kteří se stále nenasytili plodů moře, jsou v nabídce ryby, krevety či pečená chobotnice (velmi vyhledávaná a úspěšná), cizinci mohou žasnout nad kreativně pojatou českou kuchyní.
A právě to je věc, kterou bych rád vyzdvihl i já. Svíčkovou zde sice nenajdete, ale třeba lahodná kachní jatýrka s houbami, podávaná s domácím chlebem a dokonalou lehkou omáčkou, představují krásný předkrm. Možná ještě o fous lepší je červená řepa s kozím sýrem a pestrou variací salátů a bylinek rozehrávající širokou chuťovou mozaiku s dominantními tóny výtečné řepy a medového dresinku.

Dršťky na houbách

Vedle stabilního jídelního lístku (právě prochází výraznou proměnou, nový bude k dispozici v průběhu listopadu) si může host vybírat také ze sezonní nabídky. Přelom září a října patřil houbovým specialitám, což je pro cizince velká neznámá (krásnou ódu na houby jako českou národní vášeň najdou na jídelním lístku), zatímco pro Čechy velmi názorná a užitečná inspirace.

Ochutnal jsem tu nezvyklou kombinaci drštěk s hříbky a cizrnou a mohu prohlásit, že to byla fantastická záležitost a alespoň pro mne nejlepší jídlo celého večera. Chuťově i texturou všechno ladilo, mírně rafinované, prostě dokonalé. To je cesta pro prezentaci české kuchyně. Už se těším, jaké zajímavé speciality se objeví v následující sezonní nabídce, která se bude věnovat dýním (trochu se zpožděním) a na podzim tradiční zvěřině.

Čokoládový trumf

Po skvělém začátku přišly na řadu hlavní chody, jež však vysoko nastavenou laťku nedokázaly udržet. Přestože jídla byla provedena vesměs bezchybně, chyběl jim moment překvapení, jaký jsem zažil u předkrmů. Líčka na černém pivu s bramborovou kaší byla sice měkká (nikoli však křehká), navíc postupem času, především kvůli velmi hutné omáčce, začala převládat těžkost a jednotvárnost, což by se u jídla ve špičkové restauraci nemělo stát.

A to jsem k nim poctivě zkusil i sklenici tradičního černého svatotomášského piva (dnes se už nevaří v prostorách bývalého kláštera, speciální pivo pro Monastery vyrábí malý rodinný pivovar pana Matušky, který byl v Broumech na Křivoklátsku založen teprve přede dvěma lety). Také svatopetrská ryba (zapíjená už vínem Chablis) s kuskusem byla víceméně průměrná.

Naopak dezerty opět zazářily jako malé vybroušené klenoty: čokoládový fondán byl úchvatný stejně jako malinový parfait. A to jsem ještě neochutnal zdejší cheesecake, na nějž všichni pějí chválu. Tak snad příště.
A závěrečný ortel? Na pomyslnou první desítku by to chtělo ještě trochu přidat, při mé návštěvě zatím lepší dvojka.

ilustrační fotoilustrační foto|Libor Budinsky

Z nabídky

Kachní játra s lesními houbami 275 korun, salát z červené řepy s kozím sýrem 220 korun, pečená chobotnice s chorizem a červenou paprikou 460 korun, hovězí líčka ve svatotomášském pivu 355 korun, gratinované mušle sv. Jakuba 380 korun, pečená svatopetrská ryba s kuskusem a mangoldem 490 korun

E15 hodnotí

menu * * * *
obsluha * * * *
prostředí * * * *
sociální zařízení * * *1/2
ceny vyšší
celkový výsledek * * * *

hvězdička

Kontakt: The Monastery Restaurant, Letenská 12, theaugustine.com

Autor je publicista