Znovuzrozený Phenix a maková zmrzlina

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: phenix cafe

Cafe Phenix dlouhá léta těžilo především ze své pozice. Lokace kousek od Karlova mostu, anglický název či designový interiér přiváděly do podniku hlavně cizince. Ale zhruba před rokem se majitelé restaurace rozhodli, že se více zaměří na tuzemské zákazníky. A jak se jim to povedlo?

Od dýní ke zvěřině

S proměnou konceptu přišlo i nové menu, které se pravidelně mění. Tedy menu jsou tu dvě, jedno stálé, které platí vždy čtyři měsíce (to současné běží od poloviny září), a pak menu měsíční, určené především pro prezentaci pokrmů ze sezonních surovin. V září zde měly hlavní slovo speciality z dýně. A vedle obligátní a již dostatečně rozšířené dýňové polévky zde mohli hosté ochutnat třeba zajímavé dýňové ravioly s krémovým sýrem a dresinkem z pekanových ořechů nebo pečenou tresku s dýňovým pyré. Říjen zase patří zvěřině.

Vegetariánské carpaccio

Z předkrmů jsem tedy zvolil jak dýni, tak zvěřinu, jedno tradiční a jedno netradiční jídlo. Hned na první pohled mě potěšilo špičkové aranžmá pokrmů, které jsem tu, snad kvůli názvu či polední době, opravdu nečekal. Zvěřinová paštika efektně servírovaná s kostičkami želé z vína Dornfelder a kopečkem hub byla příjemně rustikální a dostatečně výrazná, takže naprosto uspokojila mé očekávání. Dýňové carpaccio s pečeným kozím sýrem je však překonalo. Výborný nápad, skvělé provedení. Po takovém začátku jsem se už nedočkavě těšil na druhé dějství, neboť jsem si objednal vepřová líčka, se kterými kuchaři (na rozdíl od módních líček telecích) zas tak často nepracují.

Maková se švestkami

Ale šéfkuchař Phenixu má své poměrně kreativní kombinace skvěle zvládnuté a vepřová líčka s pivní medovou omáčkou z červené cibule neměla chybu – měkké, ale pevné maso, hutná omáčka s výraznou chutí, mimořádná kombinace. Hodně mě zajímal také pečený hovězí pupek, ale kvůli nadcházejícímu měsíci zvěřiny jsem se rozhodl pro pečený srnčí hřbet. A opět na jedničku, nádherně voňavé maso a plná chuť zvěřiny doprovázená křehkým cibulovým koláčem byly příjemným zážitkem. Kuchař prostě umí své řemeslo a má i spoustu kreativních nápadů – třeba maková zmrzlina se sušenými švestkami je výtečná (ostatně byť na první pohled vypadá efektně, jde o celkem obvyklou kombinaci připomínající třeba slavné vídeňské palačinky s mákem a povidly).

Sázka na malovinaře

Potěšil mě i pěkně připravený vinný lístek, kde jsou vedle relativně známých vín (Reisten, Volařík či Sedlák) zařazená zajímavá a kvalitní vína menších vinařů, kteří ve Phenixu pravidelně (zhruba jednou měsíčně) představují svá vína v rámci degustačních večeří. Zmínit můžeme třeba vinařství Michal Robek či Jaroslav Beneš. Zajímavostí je prodej vín v půllitrových lahvích, což je příjemná nabídka pro návštěvníky, kteří nechtějí vypít celou lahev (třeba během oběda). Ale ani rozlévané víno není špatné – vyzkoušel jsem sklenku růžové frankovky z vinařství Sedlák a byla bez chyby.
A tak za jediný hendikep považuji přece jen trochu vyšší ceny, které řadu tuzemských zákazníků bohužel odradí. Naopak obědy zde pořídíte za bezkonkurenční cenu 99 korun (za salát či polévku a hlavní jídlo), což je k výše uvedeným schopnostem šéfkuchaře opravdu super nabídka.

Z nabídky

Zvěřinová paštika s želé z vína Dornfelder 193 korun, dýňové carpaccio s pečeným kozím sýrem 179 korun, deset hodin pečená vepřová líčka 347 korun, pečená prsíčka z perličky s kroupovým rizotem 391, maková zmrzlina se sušenými švestkami 97 korun.

ilustrační fotoilustrační foto|Libor Budinsky

E15 hodnotí

menu * * * *1/2
obsluha * * * *
prostředí * * *1/2
sociální zařízení * * * *
ceny vyšší standard
celkový výsledek * * * *

hvězdička

+

kreativní kuchař a zajímavá vína

-

televize přes celou stěnu vysílající tupé hudební klipy

Kontakt: Phenix Cafe, Smetanovo nábřeží 22, Praha 1, phenix-cafe.cz

Autor je publicista

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.