Uberu bude v Indii pomáhat zpravodajský web Times Internet

Uber, San Francisco.

Uber, San Francisco. Zdroj: Jan Sedlak

Americký provozovatel aplikací pro alternativní taxislužbu Uber Technologies vstoupil na indickém trhu do aliance se zpravodajským serverem Times Internet, což je digitální pobočka nejčtenějšího indického anglickojazyčného listu Times of India. Uber chce dál expandovat v Indii, která je jeho největším trhem po Spojených státech.

Times Internet do aliance investuje téměř miliardu rupií (asi 40 milionů korun). „Dohoda se zaměřuje na marketing a doprovází ji malá investice,“ uvedl Uber. Digitální deník bude podporovat zvýšené povědomí indické veřejnosti o Uberu a pomáhat firmě s lokalizací jejích služeb.

„Indie je jedním z našich nejrychleji rostoucích trhů . . . silně zde investujeme v zájmu dalšího růstu,“ uvedl ve sdělení šéf firmy Travis Kalanick.

Uber se dostal v Indii do potíží poté, co v prosinci jeden z jeho smluvních řidičů byl obviněn ze znásilnění klientky, načež indická metropole Dillí firmě zakázala provoz. V lednu Uber své aktivity v Dillí obnovil a zažádal o licenci pro taxislužby, s nimiž se zákazníci spojují prostřednictvím mobilních aplikací. Podle úřadů ale firma od města zatím licenci nedostala. Uber kromě Dillí působí v deseti dalších indických městech.

Aplikace Uber umožňuje zákazníkům spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Firma za 40 miliard dolarů

Firma Uber, která byla založena v San Francisku v roce 2009, zažila v poslední době obrovský rozmach a její tržní hodnota se vyšplhala již na 40 miliard dolarů. Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo, a slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Proti službám Uberu se vzedmula vlna odporu mezi tradičními taxikáři, kteří si stěžují, že jejich konkurenti nemusejí na rozdíl od nich platit licence a dělat si zkoušky. V Německu soud fungování služby Uber zakázal s tím, že jde o nekalou konkurenci běžné taxislužby.