Úchvatné fotografie NASA ukazují pomalý pohyb antarktického ledu

Led stékající z Transantarktického pohoří.

Led stékající z Transantarktického pohoří. Zdroj: NASA

Creswick Peaks
Další místo, kde obnažené vrcholky a hrany hor kontrastují se sněhem a ledem.
Další silně popraskaný ledovec severně od Creswick Peaks. I tento pomalu proudí na západ k ledovci Jiřího VI.
Led tekoucí do jižní části ledovce Jiřího VI., který se nachází v oblasti Palmer Land.
Tento snímek zobrazuje silně popraskaný ledovec o délce asi 21 km a šířce 11 km.
6
Fotogalerie

Jak možná víte, odborníci z NASA v rámci Earth Observation Program již dlouhou dobu monitorují Arktidu i Antarktidu. Například tzv. Operation IceBridge se během minulého desetiletí soustředila na sledování stavu antarktického ledu.

Hlavním smyslem zmíněné operace je odhalit, jaký vliv na led mají klimatické změny. V listopadu loňského roku se uskutečnily další přelety nad jižní částí Antarktického poloostrova, při nichž bylo pořízeno několik úchvatných snímků pohádkově bílé krajiny.

Mj. na nich můžete vidět jakési „peřeje“ – místa, kde led protéká užšími kaňony a po strmějším podloží, v důsledku čehož vznikají další povrchové praskliny. Rychlost, s jakou k tomu dochází, je samozřejmě mnohem nižší, než kdyby se jednalo o vodu.

Všechny fotografie mají jedno společné – potvrzují, že led v dané oblasti proudí směrem k oceánu. Bohužel, právě tento led má potenciál zvýšit hladiny moří po celém světě.

„IceBridge existuje proto, že potřebujeme pochopit kolik ledu grónských a antarktických ledových desek v několika příštích dekádách přispěje ke zvýšení hladiny moří,“ komentoval to projektový manažer IceBridge Michael Studinger. „Abychom toho dosáhli, musíme měřit, jak se z roku na rok mění elevace ledové plochy.“

Zjistit, jak významné budou dopady klimatických změn, je zcela zásadní z hlediska navrhování případných protiopatření. Kromě toho jde o připomínku existence problému, který se týká celého lidstva a jehož řešení je zapotřebí najít dříve, než bude příliš pozdě.

Článek vyšel na serveru VTM >>>