Údržba letadel na dálku: Easyjet nasadí drony a 3D brýle

Easyjet bude při údržbě letadel používat drony

Easyjet bude při údržbě letadel používat drony Zdroj: Easyjet

Nízkonákladové aerolinky Easyjet nasadí při údržbě letadel techniku, která bude moci pracovat na dálku. Drony a 3D brýle, které dopravce testuje, by měly usnadnit život mechanikům a zrychlit opravy.

Easyjet tvrdí, že dálkově řízené létající stroje nasazuje jako první letecký dopravce. Drony mají technikům pomoci při inspekci povrchu letadel. „Kontroly, které by normálně trvaly déle než den, můžeme zvládnout během několika hodin, navíc možná i s větší přesností,“ uvedl šéf údržby Easyjetu Ian Davies.

Aerolinky chtějí drony, které vyvíjejí spolu s univerzitou v Bristolu, nejprve několik měsíců testovat. Plné nasazení by mělo následovat od příštího roku. „Při technických prohlídkách letadel se drony skvěle uplatní. Vybaveny chytrou navigací a kamerami mohou sbírat data ze skutečně obtížně dostupných míst,“ dodal Arthur Richards, šéf laboratoře vývoje létajících robotů bristolské univerzity.

Spolu s drony Easyjet nasadí i 3D brýle. Ty díky zabudovaným kamerám umožní technikům vidět přesně to, na co se pilot dívá při obhlídce letadla. Pokud chtějí nyní piloti s techniky na dálku zkonzultovat závadu na letadle, musí postižené místo vyfotit a snímky poslat emailem. Novinka by měla proces diagnózy poruchy výrazně urychlit.

Přenos živého obrazu k technikům by měl pomoci hlavně na odlehlých letištích. Britský dopravce aktuálně létá do 138 destinací včetně izraelského Tel Avivu či egyptského Sharm el Sheikhu.