Úklid chodníků bude dražší

Až napadne sníh, objeví se na některých chodnících ve městě cedule – Chodník se v zimě neudržuje.

Ještě loni se v zimě o údržbu starali majitelé přilehlých nemovitostí. Od dubna letošního roku odpovídají za úklid chodníků jejich majitelé, tedy města a obce. Změnila to takzvaná chodníková novela neboli zákon o pozemních komunikacích.

Kolik to bude stát

„Zimní údržba bude určitě dražší než loni, kdy město stála sedm a půl milionu korun,“ řekla mluvčí magistrátu Hana Koišová. O kolik se částka zvýší, není ale dosud jasné. „Stále jednáme s firmou Compag, která úklid ve městě zajišťuje,“ řekla Koišová. Loni se společnost ve městě starala o čtyřicet kilometrů chodníků, po chodníkové novele jde už o sto šedesát kilometrů chodníků. To je čtyřnásobně víc, a pokud by to platilo i pro náklady, přišel by magistrát letos úklid na třicet milionů korun. V Liberci, kde odklízejí sníh z chodníků bez ohledu na vlastníky, přišla loni zimní údržba na čtyřiapadesát milionů korun, letos počítá se čtyřiceti miliony korun. V Mladé Boleslavi se zatím neoficiálně mluví o patnácti milionech korun, tedy dvojnásobné částce proti roku 2008. Připustil to ředitel Compagu Milan Polman. V září odhadoval magistrát deset milionů korun.
Uklidit naráz a v odpovídající kvalitě všechny chodníky není podle odborníků reálné. Jak řekl vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství magistrátu Josef Macoun, není zatím nová obecně závazná vyhláška ani nový plán údržby schválený.
Stále ale platí, že je město rozdělené na dvě části. V první se ulice uklízejí téměř okamžitě, v druhé pak musejí být čisté nejdéle do dvanácti hodin po sněžení. „Ve městě ale budou úseky, které se udržovat nebudou,“ řekl na zasedání zastupitelstva Macoun. Ředitel Compagu doplnil, že půjde o méně využívané chodníky. Plán zimní údržby je téměř hoto- vý. „Některé chodníky se nebudou udržovat vůbec a někde třeba jen jedna strana,“ řekl Polman.

Čím údržbu zajistí

Do terénu vyjedou tři sypače, pět traktorů, čtyři multikáry, čtyři malotraktory a tři čtyřkolky s radlicí. „Novinkou jsou malotraktory a čtyřkolky,“ řekl technik zimní údržby Jan Rympl. Jednu čtyřkolku Compag vlastnil, podle Polmana museli koupit radlici za třicet tisíc korun. Další dvě čtyřkolky stejně jako dva malotraktory si ještě firma pronajme na pět měsíců. Čtyřkolky budou uklízet zejména v příměstských částech Čejetice, Hoření Debř, Podlázky, Jemníky a Michalovice.

Kdo bude uklízet

Loni stačilo na čtyřicet kilometrů chodníků čtyřicet metařů, nyní jich bude potřeba kolem sto padesáti. Uklízejí chodníky užší než jeden metr, schodiště, přemostění, zastávky autobusů nebo přechody pro chodce. Kde sehnal Compag sto nových zaměstnanců? „Někteří z nich jsou zaměstnanci naší společnosti, kteří u nás pracují jen v sezoně a zby- tek lidí nám sehnala agentura. Se všemi máme uzavřené dohody o provedení práce,“ uvedl Polman. Kolik si metaři vydělají, však prozradit nechtěl, jde ale o sazbu na ho- dinu. Mezi novými metaři není mnoho majitelů přilehlých domů. „I jim jsme to nabídli. Skoro nikdo neměl zájem,“ řekl ředitel Polman. Odradila je náročnost. „Když začne sníh padat ve tři ráno, už ve čtyři se musí odklízet,“ řekl Polman. „Brala bych to, každá koruna se hodí. Vstávat v noci ale nechci,“ řekla jedna z obyvatelek Klára Nováková. Loni uklízela až dopoledne a doufala, že se nikdo na chodníku nezraní. Jinak by musela platit odškodné. Tato povinnost přešla na město. „Máme uzavřené pojištění obecné odpovědnosti,“ uvedla mluvčí magistrátu Hana Koišová.

ZIMNÍ ÚKLID CHODNÍKŮ V MLADÉ BOLESLAVI
Chodníky: původně 40 kilometrů, letos 160 kilometrů.
Řešení: nákup a pronájem nové techniky, sto nových metařů.
Kolik to stojí: loni zaplatil magistrát za zimní údržbu 7,5 milionu korun. Letos je možné, že to bude asi 15 milionů.
Metaři: loni stačilo 40 metařů, letos jich bude třeba 150.
Bedny s posypem: loňskou zimu jich bylo v ulicích padesát, nyní jich tam je už stovka.
Postup úklidu ulic: nejdříve Mírové náměstí, Komenského náměstí a Republiky, místa před školami, třída V. Klementa, Havlíčkova, TGM, Jičínská, 17. listopadu, Jana Palacha, Na Radouči. V druhé vlně všechny ostatní ulice.