Ukradená data nepocházela od FBI ani společnosti Apple

Sdružení Anonymous lhalo o původu dat. (Foto: Profimedia)

Sdružení Anonymous lhalo o původu dat. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Hackerové z Anonymous zřejmě lhali o původu ukradených dat uživatelů Apple. Výkonný ředitel vydavatele elektronických časopisů BlueToad Paul DeHart veřejně přiznal, že ukradená data odpovídají datům z jeho firmy.

V pondělním rozhovoru pro NBC News DeHart připustil, že zveřejněný seznam se z 98 procent shoduje s daty, které má jeho vydavatelství k dispozici. „Je na 100 procent jisté, že jsou to naše data,“ připustil.

Na firemním blogu se za toto selhání zákazníkům DeHart omluvil a ujistil, že společnost opravila chybu, díky které útočníci seznam získali. K úniku dat podle něj došlo před několika týdny. Ačkoli je firma přesvědčena, že riziko zneužití uniklých dat je malé, vydavatelství věc nebere na lehkou váhu a snaží se zajistit pro data uživatelů optimální ochranu.

Společnost Apple minulý týden popřela, že by předávala uživatelská data FBI a také své uživatele informovala o tom, že koncept unikátního číslování pomocí UDID bude v nové verzi operačního systému iOS nahrazen jiným nástrojem.

Členové hackerské skupiny Anonymous původně oznámili, že data ukradli z notebooku speciálního agenta FBI. Americký úřad popřel, že by zaznamenal průnik do některého z jeho počítačů. Zveřejnění čísel mělo podle hackerů rozvířit diskusi nad tím, jaká data FBI schraňuje.