Umělý hamburger chutná jako maso a stojí 250 tisíc eur

Umělý hamburger má řešit problémy lidstva s výrobou potravin

Umělý hamburger má řešit problémy lidstva s výrobou potravin

Holandští vědci vyrobili první hamburger, kvůli němuž nebylo nutné zabít žádné zvíře. Výsledky několikaletých pokusů představili na veřejné ochutnávce. Maso vypěstované laboratorně by mělo lidstvu pomoci řešit nedostatek potravin. Na projektu se finančně podílel Sergey Brin z Googlu.

Burger vážil 142 gramů a jeho výroba stála 250 tisíc eur, jak uvedl holandský zpravodajský server DutchNews.nl. Podle rakouského odborníka na výživu Hanniho Rützlera, jednoho z ochutnávačů, hamburger chutnal téměř jako maso, ale nebyl tak šťavnatý. Důvodem je možná fakt, že „labburger“, tedy laboratorní hamburger, totiž neobsahuje tuk.

Výroba laboratorního burgeru trvala šest týdnů

„Náš hamburger byl vyroben ze svalových buněk, které jsme odebrali z tkání krávy. Nic jsme neupravovali,“ vysvětlil vedoucí celého projektu doktor Mark Post z maastrichtské univerzity. Jak vysvětlil, vědci nechali buňky, aby rostly samy od sebe, prý stačilo jim „jen“ vytvořit vhodné podmínky pro vývoj.

Podle doktora Posta trvalo šest týdnů, než se z odebraných svalových buněk krávy podařilo v laboratorních podmínkách vypěstovat přibližně 20 tisíc „plátků“ umělého masa. Stlačením všech vláken dohromady pak vznikla směs pro hamburger.

Podle vědců by měla tato zkušenost napomoct výrobě masa v laboratorních podmínkách a tím tak vyřešit jeden z hlavních problémů lidstva – jak vyrábět potraviny bez zásahu do životního prostředí. Podle vědců jde o výzvu do budoucna. Přibližně třicet procent suchozemského povrchu planety je zemědělská půda. V případě předpokládaného růstu počtu lidí na Zemi na 9,5 miliardy to nebude stačit.

Google se podílel na vývoji labburgeru

Pětiletý výzkum na půdě univerzity v Maastrichtu financoval spoluzakladatel společnosti Google Sergey Brin. Podle profesora Posta bude trvat ještě další deset až dvacet let, než se umělé vyrobené maso objeví na trhu. Zatím tomu brání vysoké náklady. Výroba historicky prvního umělého burgeru na světě přišla na 250 tisíc eur.

V Praze máme třetí nejlepší burgery v Evropě. Kam na ně zajít? Více zde >>>