Umění hrdiny je uměním přirozeného pohybu

Christopher McDougall

Christopher McDougall Zdroj: Christopher McDougall - archiv

Tajemství antických řeckých hrdinů jsou na Krétě stále živá a čekají jen na to, až budou moci proniknout do svalů a myslí rekreačních sportovců dneška.

Ultramaratonec a autor bestselleru Zrozeni k běhu, Christopher McDougall, se ve své novince vydává na Krétu, do kraje proslulého individualismem, odmítáním autorit a buřičstvím. Na vlastní kůži chce zjistit, jak je možné, že se dokázali Kréťané v době druhé světové války spojit s britskými civilisty, dobrodruhy nasazenými na speciální špionážní akce a unést německého generála přímo z centra fašisty okupovaného Heraklionu. Krétští pastýři a horalové jsou především běžci, schopní rychle se pohybovat v terénu a živit se stravou, co země dá.

Únos generála Kreipa se stává hlavní linií knihy protkané vedlejšími příběhy novodobých hrdinských kousků ze současnosti, úvahami autora, jenž se snaží dobrat příčin statečnosti překonávající zdánlivé možnosti jedince. Všímá si dispozic těla a schopnosti pohybu v terénu v souvislosti s nedostatečnou stravou. Zároveň sám jako běžec sleduje techniku běhu, chůze a pohybu v terénu.

Zkušený spisovatel nahlíží do času starověku a přiléhavě charakterizuje antické hrdiny. Nachází přitom spojitost mezi starověkými Řeky a současnými Kréťany ve snaze objevit zapomenutá tajemství síly a vytrvalosti. Zároveň ve své poutavé a čtivé knize přibližuje pojem „váleční běžci v odboji“, jejichž práce byla jedna z nejnebezpečnějších. Cesta za hrdiny je plná dobrodružství, ale podněcuje i k zamyšlení. Jak navázat na protagonisty historie, kdo byli a jsou jejich novodobí následovníci, jimž neschází dovednost, síla a především soucit. Ten považuje McDougall za hnací motor skutečných hrdinů.

Christopher McDougall: Takoví normální hrdinové
Vydala: Mladá fronta 2015
Překlad: Anna Kudrnová
Hodnocení: 90%