Unicorn zabodoval ve Skandinávii, dodá software pro energetický trh

Majitel Unicornu Vladimír Kovář

Majitel Unicornu Vladimír Kovář Zdroj: E15 Anna Vackova

Česká softwarová firma Unicorn Systems podnikatele Vladimíra Kováře se bude podílet na budování společného energetického trhu pro konečné odběratele ve Skandinávii. Získala zakázku za 4,4 milionu eur na dodávku systémů pro zúčtování odchylek v dodávkách elektřiny, fakturaci a komunikaci.

Tendr vypsala společnost eSett Oy, společná servisní organizace tří severských přenosových soustav, finského Fingrid, norského Statnett a švédského Svenska kraftnät.

Projekt má pro Unicorn Systems strategický význam. Je to první případ integrace energetických trhů na úrovni koncových zákazníků. Domácnosti si například budou moci zvolit dodavatele z jiného státu. Česká firma počítá s tím, že se projekt rozšíří na Dánsko a Pobaltí a podobné projekty v jiných regionech budou následovat. Pro Unicorn Systems vyhraná zakázka znamená také přímý vstup na severský trh.

Nejde o první zakázku, kterou Unicorn v energetice získal. Zúčtovací systém pro eSett Oy je postaven na platformě Damas, již používají například český ČEPS, slovenský SEPS, italská Terna, srbský EMS, irský EirGrid, rumunská Transelectrica a prostřednictvím dceřiných společností i britský BritNed, francouzská RTE či nizozemský TenneT.

Společnost eSett Oy má zajišťovat služby zúčtování odchylek dodávek silové elektřiny pro odběratele ve Finsku, Norsku a Švédsku od druhé poloviny roku 2015. Cílem tohoto významného mezinárodního projektu je snížení bariér pro vstup nových subjektů na finský, norský a švédský trh pomocí rovných a harmonizovaných pravidel zúčtování odchylek.

Tím se zvýší konkurence na trhu s elektřinou, sníží se dlouhodobé náklady účastníků trhu a bude dokončen proces vytváření společného trhu s elektřinou pro koncové uživatele.

Unicorn vylepšuje přenosovou soustavu

Vladimír Kovář: Na věci se nešetří, ale vydělává