Unikátní „nulový“ dům z Česka jede soutěžit do USA

Vizualizace ekologického domu

Vizualizace ekologického domu

V mezinárodní studentské soutěži Solar Decathlon pořádané americkým ministerstvem energetiky budou letos poprvé mezi dvacítkou finalistů také zástupci České republiky. Studenti Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) pojedou do USA s takzvaným inteligentním domem Air House, na němž pracovali dva roky.

„V rámci ČVUT se jedná o první projekt interdisciplinární spolupráce, do kterého se pod vedením Fakulty architektury zapojili studenti napříč celým ČVUT,“ uvedla architektka Kateřina Rottová z technické univerzity. Studenti si dům nejen sami navrhli, ale zajistili si i financování projektu a jeho propagaci.

Dům studenti stavěli přímo v kampusu ČVUT v Praze-Dejvicích, odkud po slavnostním křtu ve středu 17. července poputuje do USA.

Realizace unikátního projektu energeticky šetrného domuRealizace unikátního projektu energeticky šetrného domuStavba energeticky nulového domu

Air House je navržený jako takzvaný energeticky nulový dům. „Veškerou energii pro potřeby domácnosti i pro zajištění optimálního vnitřního klimatu získává ze slunečního záření. Pro jeho finální podobu byla určující energetická koncepce, která reaguje na odlišné klimatické podmínky západního pobřeží USA a České republiky,“ dodala Rottová z Fakulty architektury ČVUT.

Zadáním soutěže je navrhnout, postavit a provozovat energeticky soběstačný solární dům. Stavby vznikající na půdě univerzit se následně ve Spojených státech představí během dvoutýdenní přehlídky, během níž jsou hodnocené v deseti disciplínách.