United Islands: 150 koncertů a nová hlavní scéna

Skupina Bajofondo

Skupina Bajofondo Zdroj: Profimedia.cz

Čtvrteční klubová noc odstartovala jedenáctý ročník jednoho z největších tuzemských hudebních festivalů United Islands of Prague. Přehlídka nabídne dnes a v sobotu na 150 koncertů, zejména na hlavních scénách na Střeleckém ostrově, Žofíně, Petříně, Kampě a na zcela nové scéně v Kinského zahradě.

Na koncerty v Kinského zahradě si ale budou muset lidé po letech konání festivalu koupit vstupenku za 250 korun. Ostatní scény na pražských ostrovech a také v klubech ale zůstávají zdarma.

„Jsme rádi, že se s jedenáctým ročníkem vracíme do centra. Vážíme si možnosti nabídnout návštěvníkům jeden festivalový prostor, který propojí pro dopravu uzavřená zóna kolem křižovatky Újezd,“ uvedl za organizátory festivalu Martin Voňka.

Loňský kulatý desátý ročník totiž ohrozily povodně ze začátku června, kvůli kterým byly pražské ostrovy několik týdnů podmáčené a pro pořádání koncertů dočasně nepoužitelné. Pořadatelé původně uvažovali o zrušení loňského ročníku, během týdne se jim ale nakonec podařilo najít náhradní domov na Ladronce.

Důvodem nové, zpoplatněné scény v Kinského zahradě je podle pořadatelů snaha posunout festival zase o kus dále. Vybudování scény a účast umělců v čele s argentinskými Bajofondo a britskou zpěvačkou Ella Eyre, která se proslavila spoluprací s tanečními Rudimental, přitom umožnila crowdfundingová sbírka přes Hithit.cz.

V ní lidé poslali pořadatelům 1,6 milionu korun – tedy zatím nejvyšší částku, která se v některém z tuzemských crowdfundingových projektů vybrala.

Po koncertech na hlavních otevřených scénách pak program tradičně pokračuje v sedmi pražských klubech.