Úřady nekomunikují přes datové schránky, sankce jim ale nehrozí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv

Už šest let mají úřady povinnost doručovat dokumenty přednostně prostřednictvím datové schránky, v praxi ji ale poměrně často porušují. A zatímco například lidem s datovou schránkou, kteří nepodají daňové přiznání elektronicky, hrozí pokuta dva tisíce korun, úřady nejsou přímo sankciovány.

„Porušení této povinnosti jim může být vytýkáno jako nesprávný úřední postup spojený za určitých okolností s povinností náhrady způsobené škody, či nemajetkové újmy,“ vysvětlil právník Kanceláře veřejného ochránce práv Miloš Valášek.

Právě ombudsmanka upozornila na to, že úřady u fyzických osob, které si datovou schránku zřizují dobrovolně, poměrně často nezjišťují, zda ji adresát má. Místo toho mu pošlou klasický doporučený dopis. A to i v případě, kdy se na ně sám obrátí přes datové schránky. Podobnou zkušenost popsal ochránkyni člověk, který je často v zahraničí a nechce zmeškat důležitou korespondenci. Jeho případ ale není jediný.

S porušováním povinnosti úřadů se v praxi setkává i advokát L'uboš Fojtík. „Následky jsou vesměs negativní a mohou způsobovat mimo jiné nejasnosti, pokud jde o běh procesních a dalších lhůt, jakož i další překážky, které mohou konkrétní případ, respektive životní situaci zkomplikovat,“ popsal. Přestože se podle něj jedná většinou o nepohodlí člověka, hrozí i vážnější situace.

Nečinnost se nevyplácí
Nereagovat na klasický dopis se nevyplácí. Přestože úřady nedodrží správný postup a pošlou dokument doporučenou poštou, nemá to vliv na platnost doručení a zákonnost vydaných rozhodnutí. Jinak by tomu bylo pouze v případě, kdy by člověk prokázal, že neměl možnost se s rozhodnutím zaslaným poštou seznámit. Pak by mohl požadovat i náhradu za škodu.

Například když člověk nepřebírá poštu na adrese, kam je mu dopis zaslán, protože spoléhá na datovou schránku, a předpis umožní náhradní doručení fikcí, tedy uložením na poště.

Úředníci přitom mohou jednoduše zjistit, zda adresát datovou schránku má, potvrdil mluvčí ministerstva vnitra, které schránky spravuje, Jiří Korbel. „Informační systém datových schránek poskytuje úřadům dostatečné možnosti pro jednoznačné určení datové schránky fyzické osoby,“ uvedl. Pokud tedy úřad postupuje správně, nemá problém s jejím nalezením. Stížnosti sice ministerstvo občas také zaznamená, postupem času jich ale ubývá, brání se.

Máte datovou schránku? Pozor na pokutu za daňové přiznání