Úřady nepostupují v případě černých staveb dost tvrdě

Stavební úřady by podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové měly mnohem přísněji postupovat v případech černých staveb. Zákon jim dává dostatečné možnosti k tomu, aby proti neukázněným stavebníkům zakročily, a to nejen nařízením o odstranění stavby, ale i pokutami.

Nyní jde zejména o to, aby stavební úřady tyto své pravomoci využívaly,“ řekla Seitlová. Výsledkem mnohdy příliš opatrného a někdy i nedostatečně odborného postupu stavebních úřadů v případech černých staveb jsou zdlouhavá správní jednání o jejich osudu, která trvají léta. Některé černé stavby jsou přitom využívány nezákonně. O vysokém počtu černých a problémových staveb svědčí i údaj zjištěný kanceláří ombudsmana v roce 2009. Tehdy se odhadovalo, že pokud by měly být odstraněny všechny černé stavby v republice a vykonány stavební zásahy, které podle zákona úřady požadují, muselo by se proinvestovat přibližně 1,3 miliardy korun.

#####Úředníci se nesmějí bát rázně zakročit

[file:9931:small:right]

„Je nutné nejen zvyšovat odbornost pracovníků stavebních úřadů, jejichž nekvalifikovaná rozhodnutí prodlužují správní řízení, ale také vést tyto úředníky k tomu, aby se nebáli v případě potřeby tvrdě zakročit,“ uvedla Seitlová. Příkladem nevhodného postupu je podle ní třeba kauza Penzionu Regina v Praze 10. Objekt vznikl v rozporu s územním plánem města, a po jeho vybudování proto nedostali jeho majitelé ani dodatečné stavební povolení. Spor se vleče od roku 2002.

#####Stavebníci někdy ignorují verdikty úřadů

„Úřady jsou velmi servilní, již pětkrát vyzvaly stavebníka, aby doložil podklady pro to, aby stavba mohla být prověřena, zda může být legalizována. A nic se nestalo,“ řekla Seitlová. Takový případ podle ní poškozuje důvěru ve vymahatelnost práva. Naopak příkladem správného postupu je podle pracovníků kanceláře ombudsmana projekt fotovoltaické elektrárny v Ráječku na Blanensku. Poté, co státní stavební dozor zjistil, že jde o černou stavbu, nařídil práce zastavit. Stavebníci tak neučinili a dostali pokutu. Pak vydal stavební úřad exekuční rozhodnutí, na základě něhož bylo staveniště za účasti policie vyklizeno a byl na něj zakázán vstup. Protože se ani tímto investor neřídil, byla na lidi porušující vydaná nařízení podána trestní oznámení. Úřad zahájil řízení o odstranění stavby. „Jednání jsou sice obvykle v těchto případech nepříjemná, tyto kauzy je ale přesto nutné řešit,“ dodala Seitlová.