USA žalují Amazon kvůli dětským nákupům bez svolení rodičů

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu Zdroj: Anna Vackova, E15

Vláda Spojených států zažalovala americký internetový obchod Amazon.com kvůli obvinění, že umožňuje dětem při používání mobilních aplikací utrácet peníze z účtů rodičů bez jejich svolení. Jde celkově o miliony dolarů. Vládá požaduje, aby Amazon tyto peníze vrátil a změnil své praktiky.

Spor se týká zejména mobilních her, ve kterých lze nakupovat virtuální předměty pomocí kreditní karty spojené s mobilním zařízením. Americká Federální obchodní komise (FTC) v žalobě tvrdí, že Amazon sice v reakci na stížnosti začal v případě takovéhoto nákupu požadovat heslo, po jeho zadání je však možné až hodinu bez omezení pokračovat v nákupech. Děti tak mohou utratit další peníze, aniž by o tom rodiče věděli.

Někteří rodiče podle komise tvrdí, že jejich děti během hraní bez dovolení utratily stovky dolarů. Komise rovněž upozorňuje, že v některých mobilních hrách je obtížné odlišit, zda uživatel utrácí skutečné, nebo pouze virtuální peníze.

Na urovnaní podobné žaloby se v lednu dohodl americký technologický gigant Apple. Slíbil, že zákazníkům v rámci kompenzace za dětské nákupy neschválené rodiči vyplatí minimálně 32,5 milionu dolarům což je více než 650 milionů korun. Amazon již minulý týden v dopisu pro FTC uvedl, že o urovnání obvinění nemá zájem a je připraven se hájit u soudu. Upozornil, že rodičům, kteří si stěžovali, již peníze vrátil.