V 16 letech zemřela nejmladší zaměstnankyně Microsoftu

Arfa Karím Randhaváová

Arfa Karím Randhaváová Zdroj: pkscoop.com

Arfa Karím Randhaváová, pákistánská dívka, která se v pouhých devíti letech stala nejmladší zaměstnankyní amerického softwarového gigantu Microsoft a o níž se mluvilo jako o geniálním dítěti, v sobotu zemřela na infarkt vyvolaný epileptickým záchvatem. Bylo jí 16 let. Zprávu přinesl německý Die Welt, který se odvolává na pákistánská média.

Arfa, dcera důstojníka pákistánské armády, se v roce 2004 oficiálně stala nejmladší ze stovek softwarových vývojářů, které Microsoft zaměstnává po celém světě. O rok později si ji k sobě do sídla firmy pozval sám šéf Microsoftu Bill Gates.

Randhaváová už delší dobu trpěla epileptickými záchvaty. Několik posledních týdnů života geniální dívka ležela v kómatu ve vojenské nemocnici ve městě Láhaur na východě země. Na smutečním obřadu v jedné z láhaurských mešit se sešlo mnoho místních prominentů, včetně guvernéra provincie Paňdžáb, v níž Láhaur leží. Rakev zavinutá do pákistánské státní vlajky pak byla převezena do místa ležícího nedaleko města Faisalábád ve středním Paňdžábu, kde byly dívčiny ostatky pohřbeny.

Bill Gates se podle místních médií o svoji mladou zaměstnankyni zajímal i v posledních týdnech, zasazoval se o to, aby těžce nemocná dívka byla převezena na léčení do Spojených států. Nicméně lékaři v Láhauru to prý nedoporučovali.