V bistru Fish & Chips rádi propásnete i film v kině

Z nabídky Fish and Chips

Z nabídky Fish and Chips Zdroj: Libor Budinsky

Fast food oblečený do kabátku nejvyšší kvality, módní míchání žánrů, důraz na kreativitu, ale především pocta britské klasice v podobě smažené tresky s famózními hranolky v novinách. To je nový a také jediný skutečný Fish & Chips v Praze, otevřený přednedávnem v Dlouhé ulici. Celým jménem Fish & Chips 21 Dlouha St.

Když se začalo na konci loňského roku mezi gurmány šuškat, že majitelé hvězdného Zdenek’s Oyster baru se chystají otevřít nový podnik založený na britské klasice, byla to trochu rozporuplná zpráva. Oyster nabízel luxusní produkty v nejvyšší kvalitě, samozřejmě za luxusní ceny. Naopak legendární britské jídlo fish & chips je v první řadě fast food, se kterým moc zázraků nenaděláte. Jenže majitelé měli svou hlavu a šli si za svým cílem. A to je dobře, protože se zrodil velmi zajímavý podnik.

Z nabídky Fish and ChipsZ nabídky Fish and Chips | Fish and Chips

Po hlavě do Anglie

Na první pohled vás upoutá fastfoodový pult s nápisy jídel podobně jako v nedalekém Karpíškově Lokálu. Ostatně také polovina jídel mizí v krabicích „take away“. Ta pravá britská atmosféra na vás čeká až ve vedlejší místnosti pro 40 lidí, vytvořené opět ve stylu Oyster baru – jednoduše, ale působivě, s britskými motivy v podobě torza telefonní budky či plakátů Beatles a Mr. Beana. A s širokou nabídkou špičkových britských piv od suchých a „tvrdých“ aleů jako young’s london gold až po hodně výrazná a silná tmavá piva (celkem zde mají 30 značek, která jsou vtipně servírovaná do velkých vinných sklenic). Točený je ovšem jen domácí budvar, který se také používá na těstíčko pro smaženou tresku, což by měla být vlajková loď celého podniku.

Z nabídky Fish and ChipsZ nabídky Fish and Chips | Libor BudinskyPravá britská atmosféra vás čeká v místnosti pro 40 lidí, vytvořené ve stylu Oyster baru

Nicméně kulinární nabídka Fish & Chips je mnohem pestřejší, možná až zbytečně, neboť si nejsem jistý, zda potřebuji ve Fish & Chips steak v podobě rožněné hovězí picanhy (byť má maso skvělou plnou a šťavnatou chuť). Méně je někdy více. Ostatně ani předkrmy mě stoprocentně neuspokojily – kreveta v tempuře nebyla špatná, ale také bych ji v podobném podniku nevyhledával. A rybí karbanátek byl spíše nudný, naštěstí ho zachránil skvělý salát coleslaw.

Z nabídky Fish and ChipsZ nabídky Fish and Chips | Fish and ChipsTreska s brambůrky je, jak by to také mělo být, vrcholem návštěvy Fish & Chips

Úchvatné briošky

Zatímco začátek byl poněkud rozpačitý, od dalšího chodu se jídla vyšvihla na nejvyšší příčky ve své kategorii. Úchvatné jsou například zdejší rolky připravené z perfektních domácích briošek, které tolik milují zákazníci v Oysteru. Pokud máte rádi tuto decentní a zároveň rafinovanou kombinaci křehkého a šťavnatého pečiva s masem, vyzkoušejte buď chuťově konzervativní briošku s krevetami, nebo kreativní verzi hot dogu, kde párek pochází z vyhlášeného břevnovského rodinného řeznictví a jeho základem je maso z přeštických prasátek, které je dochucené výborným přírodním kečupem a cibulkami. Takže pokud byste někdy chtěli řešit otázku, kde mají nejlepší hot dog v Praze, je již vyřešená. V Dlouhé 21.

Bistro na celý večer

A jestliže nás hot dog vysloveně potěšil, smažená treska s hranolky ho ještě překonala, neboť byla naprosto dokonalá. Sama za sebe (výtečné křehké maso čerstvé tresky s chuťově vyladěným těstíčkem) i v kombinaci s dokonale připravenými hranolky (ve kterých není moc tuku) a geniální citronovou majonézou, která vše dolaďuje k chuťové nirváně (byť konzervativní Brit by majonézu odmítl a raději sáhl po svém milovaném octu – ten je samozřejmě také na stole).

Z nabídky Fish and ChipsZ nabídky Fish and ChipsV nabídce je i vynikající hot dog

A právě tohle je ta nejsilnější stránka podniku v Dlouhé. I když se fish & chips daly pořídit v pražských irských hospodách, v Dlouhé je prezentují tak, že výrazně překračují hranice fast foodu a dělají z Fish & Chips místo, kam se neskočíte jenom najíst před kinem, ale kde můžete strávit celý příjemný večer.

E15 hodnotí

menu * * * * 1/2
obsluha * * * *
prostředí * * * *
sociální zařízení * * * *
ceny mírně vyšší standard
celkový výsledek * * * *
nejvíce je 5 hvězdiček / nejméně 1
hvězdička

plus – zahrádka, která už tak sympatický prostor obohatí o nový náboj a dá mu ještě větší šmrnc
minus – hlasité české komerční rádio plné vlezlých a a otravných reklam

Z menu: Rybí karbanátek (1 kus) 85 korun, coleslaw salát 75 korun, hot dog 21St. 95 korun, fish and chips s hranolky a hráškovým pyré 165 korun, grilovaný mořský vlk na čerstvých bylinkách 265 korun

Kontakt: Fish & Chips 21 Dlouha St., Dlouhá 21, Praha 1, fishandchipsprague.cz