V botanické zahradě v Liberci vykvete vzácná obří květina

Zmijovec titánský

Zmijovec titánský Zdroj: Profimedia.cz

Liberecká botanická zahrada se chlubí velkým úspěchem. Po třech letech jí rozkvete zmijovec titánský.

„Kvetení této převzácné a vzrůstem obrovské áronovité rostliny, původem z jedné lokality na Sumatře, je vždy událostí,“ uvedl ředitel zahrady Miroslav Studnička.

V evropských botanických zahradách kvete rostlina s údajně největším květenstvím světa zřídka, v Česku se to poprvé povedlo v Liberci právě před třemi lety. „Mysleli jsme si, že se nám to už podruhé nepovede a že shnije. Je zcela běžné, že květ je labutí píseň,“ uvedl Studnička. Odhaduje, že nový rozkvět nastane 24. června po 16:00.

Zmijovec titánský (amorphophallus titanum) ve volné přírodě už téměř není. Největší exempláře dorůstají až tří metrů, v Liberci je asi o metr menší. Botanická zahrada získala semínko rostliny před 13 lety z Bonnu. Rostlina je typická silným zápachem, připomínajícím hnijící maso - má přilákat hmyz, který rostlinu opyluje.

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší svého druhu v zemi, vznikla v roce 1895. Každoročně ji navštíví kolem 50.000 lidí, letos je zájem asi o deset procent vyšší. Zahrada vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, jakými je třeba pět nejstarších kamélií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy našel v Česku. V dohledné době by měla mít pro návštěvníky další lákadlo, zřejmě už na konci června otevře unikátní pavilon leknínů za 12 milionů korun. Budou v něm i tři největší druhy leknínů včetně vzácné viktorie královské.