V Brně se poprvé představí britský rockový hudebník Wakeman

Britský rockový hudebník Rick Wakeman

Britský rockový hudebník Rick Wakeman Zdroj: Profimedia.cz

V Brně se poprvé představí britský rockový hudebník Rick Wakeman. Klávesista známý zejména z kapely Yes vystoupí 21. října v Sono Centru. Zhruba polovina kapacity sálu je už vyprodaná.

Wakeman spolupracoval za své kariéry s řadou známých muzikantů, například s Davidem Bowiem. Nejznámější je ale jeho působení v kapele Yes. Podle některých Wakeman nikterak nenarušoval zavedené kompoziční postupy skupiny. Svou baterií kláves ale bezmála nahradil symfonický orchestr, sound souboru i díky tomu získal neuvěřitelnou barevnost a dynamiku.

Wakeman od roku 1973 vystupoval i sólově. Jeho prvním projektem byl instrumentální Six Wives Of Henry VII. V osmdesátých a devadesátých letech vydal Rick Wakeman bezmála 50 alb s relaxační, filmovou i jinou hudbou, například Return To The Centre Of Earth z roku 1999.

V tvůrčí činnosti Brit nepolevuje ani novém tisíciletí, i když se více soustředí na koncertování a přehrávání svého repertoáru ze sedmdesátých let. Den před brněnským koncertem Wakeman zahraje v pražské RockOpeře.